Junralistul Mirel Curea este indignat de colegii de breaslă care au început să își dea cu părererea despre ce se va întâmpla în mediul politic românesc în următoarea perioadă.
Mirel Curea, despre jurnaliștii „clarvăzători”
Mirel Curea își arată nemulțumirea față de previziunile făcute de unii jurnaliști, comparându-i cu clarvăzători care nu au nimic de a face cu realitatea politică a momentului.
„Nu am să înțeleg niciodată ambiția unor colegi de-ai mei, oameni absolut serioși și corecți, gazetari și analiști, de a face fel de fel de previziuni, de a vorbi la timpul viitor.
«Cutare va face cutare chestie», «În cazul cutare, se va întâmpla chestia cutare», și alte chestii demne doar de filmele despre Nostradamus, Mafalda sau Baba Vanga”.
„Există un public dornic să audă așa ceva”
Ziaristul spune că nu se referă la „micii escroci” care emit zeci de teorii, poate-poate li se adeverește una, ci la nume mari, recunoscute în domeniu, care dacă emit o „profeție” toată lumea se așteaptă să se și întâmple”
«Nu îi am în vedere pe micii escroci care prevăd zece chestii, pentru ca despre alea 2/10 care se îndeplinesc grație întâmplării, să poate spune auto-citându-se „V-am zis eu?” sau „Așa cum spuneam încă de acum X zile, săptămâni, luni, ani, etc.
Știu, există un public dornic să audă așa ceva, care îndeamnă prin întrebări la așa ceva. Dar același public se arată ulterior dezamăgit în cazul în care „profeția” nu se îndeplinește, chestie pe care o reproșează autorului: „Băăă, lasă-te, bă, de meserie, că nu a fost așa”».
Mirel Curea: Să începem cu „Eu cred că”, „Mie mi se pare că”, după care să adăugăm și un „Probabil”
În opinia lui Mirel Curea, expresii ca „Eu cred că”, „Mie mi se pare că”, „Probabil” ar trebui să facă parte din limbajul jurnaliștilor zilele acestea, în care nimeni nu mai pote fi sigur de nimic.
«Nu ar fi mai corect să spunem că noi jurnaliștii știm despre ziua de mâine tot atât cât știe orice alt muritor? Sau măcar, atunci când vorbim despre această zi de mâine, să începem cu „Eu cred că”, „Mie mi se pare că”, după care să adăugăm și un „Probabil”», declară jurnalistul EVZ.
Ziaristul se referă la cunoașterea dialectică atunci când vine vorba despre ce s-a întâmplat în ultimele zile, bazându-se pe linia logico-cauzală.
„Eu unul nu sunt capabil să analizez cu bietele mele mijloace, decât ceea ce s-a întâmplat, nu pot merge decât până la zi, iar asta, prin mijloacele dialectice, plecând de la cauze și încercând să mă țin până la o concluzie de lanțul ăsta, logic-cauzal”, afirmă Mircea Curea.
El își încheie postarea cu expresia care a stat pe buzele tuturor în aceste ultime zile, chiar dacă ne referim la ce s-a întâmplat în primul tur al alegerilor prezidențiale sau ce va urma în următoarele două duminici, când vor fi alegerile parlamentare și cele din turul doi ale alegerilor prezidențiale.
„Dar ce-mi veni? Păi, îmi veni, pentru că mă întreabă multă lume ce urmează, cu referire la cele ce se întâmplă cu alegerile astea și ce va fi în viitor din perspectiva posibilelor variante.
Iar eu le răspund cel mai cinstit cu putință: Habar nu am!”