Editura Evenimentul si Capital

Mircea Toma: „Vîntu nu o să ne mai dea banii"

b07981d6aff87df6d458e83956977458
Autor: | | 0 Comentarii | 0 Vizualizari

CATEGORIC. Unul dintre membrii fondatori ai „Academiei Caţavencu” nu crede în promisiunile unui „ţepar de la FNI”.

Mai mult de jumătate dintre angajaţii revistei „Academia Caţavencu”, săptămânal satiric înfiinţat în 1990, i-au înaintat ieri demisiile lui Doru Buşcu, directorul editorial al revistei, acuzând presiuni exercitate de patronat asupra corpului redacţional. Echipa demisionară, în frunte cu Mircea Toma, şeful biroului social-politic, Marius Borţea, redactorul-şef, şi Cătălin Prisăcariu, redactor-şef adjunct, urmează să înfiinţeze o nouă revistă. Printre demisionari se află şi unul dintre membrii fondatori ai revistei, Mircea Toma, care are de recuperat bani în urma acţiunilor pe care le-a cedat, în 2006, către Sorin Ovidiu Vîntu. Contactat de reporterii „Evenimentului zilei”, Toma spune că datoriile nu au fost achitate. „Dacă e să vorbim despre datoriile pe care le are Sorin Ovidiu Vîntu faţă de acţionarii «Academiei Caţavencu», nu pot spune decât că acestea nu au fost achitate. Şi, uitându-mă la colegii de ţepe din FNI, nu mă aştept să mai recuperez vreodată acei bani. Nu vreau să trăiesc cu sentimente deşarte, să mă otrăvesc singur”, a precizat Toma. „Caţavencu” independent Campania electorală a fost, spun demisionarii, picătura care a umplut paharul. „În campania electorală, au fost presiuni editoriale peste nivelul suportabilităţii, au fost chestii de tabuuri cu personaje care până atunci nu au fost protejate în «Caţavencu». Încă un subiect interzis în paginile «Caţavencu » a mai fost Roşia Montană. Traseul «cenzurii» era de la filiera marketing - management - editorial, practic controlul era la nivel de director”, a explicat Mircea Toma. Cei plecaţi vor să pună pe picioare o nouă publicaţie, cu acelaşi format şi cu acelaşi concept. „Vrem să facem revista noastră, pe picioarele noastre, să fie independentă. Au fost şi presiuni la nivel editorial, dar motivele nu au fost numai astea”, a explicat Marius Borţea, care va fi redactorul-şef al noii reviste. „Proiectul pe care îl pregătim va fi ceva asemănător vechii «Academii Caţavencu». Echipa care a pregătit tot proiectul se află acum în discuţii cu seniorii, şi probabil că se va numi «Caţavencu». În momentul de faţă este un om de afaceri de talie medie, care e de acord să împrumute echipa cu o sumă de bani. Sperăm să fie suficientă pentru a ne aşeza pe piaţă, după care banii vor fi redistribuiţi şi acţionariatul va fi distribuit echilibrat între jurnalişti şi investitor”, a mai completat Toma.

  • Conform paginademedia.ro, investitorul este omul de afaceri Adrian Andrici, cunoscut în domeniul imobiliar, dar şi ca proprietar al postului de radio City FM.
"Datoriile pe care le avea Sorin Ovidiu Vîntu faţă de acţionarii «Academiei Caţavencu» nu au fost achitate. Dar nu vreau să mă otrăvesc singur cu gânduri deşarte.“ MIRCEA TOMA, membru fondator al revistei CONTROVERSĂ „Au plecat ca urmare a reducerilor salariale” La rândul său, Doru Buşcu a declarat că demisionarii au plecat în semn de protest faţă de reducerile salariale care urmează. În plus, a precizat el, în revista „Academia Caţavencu” nu intră orice fel de text, că e normal ca un text să fie tăiat, dar că acesta este singurul tip de presiune exercitată vreodată asupra redacţiei. În ceea ce priveşte viitorul publicaţiei, aceasta va rămâne exact cum este acum. „Au plecat mulţi, dar, din fericire, această fluctuaţie de personal a picat cum nu se poate mai bine în momentul crizei. Anunţasem în urmă cu câteva zile o scădere de salariu cu 15%, şi e posibil ca aceasta să fie una dintre cauze”, a continuat Buşcu. „Atitudinea domniilor lor mă mâhneşte. Realitatea este că lor li s-au redus salariile. Academia Caţavencu nu era profitabilă. Atât anul trecut cât şi anul acesta revista era pe o pierdere importantă. Anul trecut Academia Caţavencu a avut pierderi de 400.000 de euro, iar anul acesta estimăm mai mult. O reajustare a salariilor era necesară”, a declarat pentru Mediafax Sorin Ovidiu Vîntu, patronul trustului Realitatea-Caţavencu. „Mi-ar plăcea o revistă condusă de un senat” Dragoş Vasile, şeful biroului de „Moravuri uşoare”, despre care se specula ieri că ar fi următorul redactor-şef, spune că îşi doreşte, de fapt, un ziar fără un astfel de post. „Nu ştiu nimic despre asta, nu am purtat niciun fel de discuţie cu nimeni. După părerea mea, cel mai bine ar fi ca publicaţia «Academia Caţavencu » să fie condusă de un senat, aşa cum se întâmpla în vremurile bune. Dacă o să fie nevoie, voi purta dicuţii şi cu domnul Doru Buşcu”, a încheiat el. „Plecările vor compensa pierderile suferite în criză” „«Academia Caţavencu» a terminat anul 2009 în pierdere, dar, în anii buni, profiturile au ajuns şi la 500.000-600.000 de euro”, spune Doru Buşcu, director editorial.
  • Cât priveşte distribuţia, „Caţavencu” vinde aproximativ 30.000 de exemplare pe ediţie. În anii de vârf monitorizaţi de BRAT, pendula între 50.000 şi 60.000 de exemplare.
  • În 2008, profitul net a fost de aproximativ 400.000 de euro. Cei mai buni ani au fost 2006 şi 2007, când profitul net a fost de peste jumătate de milion de euro.
„2010 era bugetat pe zero, dar, după plecarea lor, va fi pe un profit semnificativ. În cuantumul costurilor, bugetul de salarii însemna 65%-70%”, spune Doru Buşcu, citat de paginademedia. ro.

BREAKING. Exit-poll, ora 23:00! Rasturnare de situatie! Care e clasamentul FINAL. Nimeni nu se astepta la asta

Pagina 1 din 2


Tag-uri:Stirile zilei

Alte articole din categoria: Media

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI