Evenimentul Zilei > EVZ Special > Mircea Răceanu, erou sau trădător de țară? Descoperă povestea diplomatului care a colaborat cu serviciile externe din noul număr Evenimentul Istoric!
Mircea Răceanu, erou sau trădător de țară? Descoperă povestea diplomatului care a colaborat cu serviciile externe din noul număr Evenimentul Istoric!

Mircea Răceanu, erou sau trădător de țară? Descoperă povestea diplomatului care a colaborat cu serviciile externe din noul număr Evenimentul Istoric!

Noul număr Evenimentul Istoric este începând de astăzi la toate punctele de difuzare a presei. Ediția te va surprinde cu două subiecte explozive ce s-au desfășurat în perioada regimului Ceaușescu: povestea diplomatului Mircea Răceanu prins și condamnat de Securitate că a colaborat cu serviciile secrete externe și detalii despre publicarea primului ziar clandestin tipărit în România, publicație ce viza abuzurile aceleiași puteri comuniste. Găsești noul număr la chioșcuri și online pe www.agoramag.ro.

Povestea spionului Pacepa și faimoasa sa dezertare continuă să îi fascineze și astăzi, la mai bine de 40 de ani de la evenimente, pe români. Însă, în anii comunismului, au existat și alte cazuri de personaje apropiate de cuplul dictatorial care au colaborat cu serviciile externe. Iar pentru vânzarea secretelor statului român, ei au încasat sume consistente. Un astfel de caz este cel al diplomatului Mircea Răceanu

Mircea Răceanu, fiu adoptiv al fostului ilegalist Grigore Răceanu, a realizat în cei 14 ani de activitate diplomatică, “performanța” de a furniza date, informații și documente integrale care aveau caracter secret și strict secret, către serviciul de spionaj american, periclitând, astfel, securitatea statului român. Surprins de Securitate în plin flagrant, condamnat la moarte de regim, salvat de evenimentele din 1989 și, ulterior, decorat de președintele Ion Iliescu reprezintă parcursul pe scurt al diplomatului Răceanu. Întreaga sa poveste poate fi citită pe larg în noul număr al revistei Evenimentul Istoric.

Totodată, analiza abuzurilor din perioada comunistă, reprezintă un alt subiect dezvoltat în numărul 37 al revistei Evenimentul Istoric. Disidența, fenomen marcant în sistemul comunist european în anii 1960-1980, a reprezentat un tip de opoziție și a constat în acțiuni menite să atragă atenția asupra abuzurilor puterii comuniste, să impună respectarea de facto a drepturilor umane fundamentale și civice, dar și să creeze spații de informații și educație alternative la cele oficiale. 

În scopul asumării unui comportament autonom în societate, reprezentanții acestei ”opoziții” au apelat la mijloace de diseminare a informațiilor de tip samizdat, făcându-și publice strategiile și modalitățile de acțiune în publicații, edituri, teatre, biblioteci, universități, cenacluri și centre de dezbateri neautorizate. Află din noul număr al revistei Evenimentul Istoric cine sunt cei care au publicat primul ziar clandestin din România comunistă.

Evoluția și decăderea Imperiului Zulu sub conducerea ”Prințului Morții” este un subiect care vă va capta atenția cu siguranță. Shaka (1787-1828), întemeietorul Imperiului Zulu și creatorul națiunii cu același nume, a fost recrutat la vârsta de 23 de ani de Dingiswaio, o căpetenie Mtetwa. Isteț, abil și viteaz, Shaka s-a remarcat rapid, punând umărul la supunerea unor popoare vecine, printre care chiar și tribul tatălui său. Mai multe despre succesul și evoluția rapidă a tânărului Shaka, afli din revista Evenimentul Istoric, disponibilă de astăzi la punctele de difuzare a presei sau cu comandă online pe www.agoramag.ro 

Nu ratați nici concursurile Evenimentul Istoric prin care puteți câștiga abonamente, mai multe detalii aflați accesând https://bit.ly/3rlysG2 

Dacă vrei să colecționezi revista, te invităm să te abonezi! 

Poți opta pentru un abonament în varianta print sau poți să te bucuri de versiunea online a revistei, direct pe tableta, computerul sau telefonul tău.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.