Evenimentul Zilei > EVZ Special > Mircea Govor a învins DNA. Liviu Dragnea și Victor Ponta au fost martori în dosar
Mircea Govor a învins DNA. Liviu Dragnea și Victor Ponta au fost martori în dosar

Mircea Govor a învins DNA. Liviu Dragnea și Victor Ponta au fost martori în dosar

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a înregistrat un eșec de răsunet după ce judecătorii de la Curtea de Apel Oradea au admis marți apelul declarat de Mircea Govor în dosarul de corupție care l-a vizat.

Mircea Govor a învins DNA. Liviu Dragnea și Victor Ponta au fost martori în dosar. Conform bihorjust.ro, fostul lider al PSD Satu Mare a fost achitat pentru acuzația de șantaj pentru care fusese condamnat în primă instanță la doi ani de închisoare cu suspendare.

Mircea Govor nu a fost de acord cu sentința și considerând că este nevinovat a riscat și a depus cererea de apel. Fostul lider social-democrat a riscat enorm, având în vedere că putea primi inclusiv o pedeapsă cu executare. În plus, așa cum se cunoaște în sistemul judiciar, foarte puțini condamnați cu suspendare își asumă lupta pentru demonstrarea nevinovăției cu depunerea unei cereri de apel.

Sursa citată notează că pe fond, fostul vicepreședinte de CJ a fost achitat de Tribunalul Satu Mare pentru alte două acuzații de șantaj cuprinse în dosarul instrumentat de procurorii anticorupție orădeni.

În acest context, magistrații de la Curtea de Apel Oradea au respins apelul DNA, dar le-au admis pe cele declarate de Mircea Govor și un alt inculpat, Constantin Mirel Vlas.

Mircea Govor a învins DNA

Astfel, instanța a desființat sentința Tribunalului Satu Mare prin care Govor a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru unul dintre cele trei capete de acuzare și l-a achitat pe acesta în baza art. 16 alin. 1 lit. b teza I din Codul de procedură penală, fapta nu este prevăzută de legea penală.

Mai mult, instanța de apel a înlăturat și dispoziția de confiscare specială de la Mircea Govor a sumei de 124.800 de lei. De asemenea, judecătorii au ridicat sechestrul asigurator asupra unor bunuri deținute de acesta.

Kovesi a încasat şocul suprem la ÎCCJ
Fosta șefă a DNA, Laura Codruta Kovesi, în prezent șefa Parchetului European

Rechizitoriul a fost întocmit de procurorul Cristian Ardelean, care în 2016 lucra la DNA Oradea. Mai departe, acuzațiile au fost verificate din punctul de vedere al legalității și temeiniciei de Ciprian Man, șeful de atunci al DNA Oradea, conform bihorjust.ro.

”Achitarea de azi se referă la o acuzație de șantaj pe care procurorii DNA Oradea susțineau că Mircea Govor ar fi comis-o în perioada aprilie-mai 2010.

Liviu Dragnea și Victor Ponta au fost martori în dosar

«Folosindu-se de influența pe care o avea asupra unei publicații cotidiene locale, în prezența inculpatului Vlas Mirel, administrator al unei societăți comerciale, a amenințat un avocat din Baroul Satu Mare că, în ziarul respectiv, vor apărea mai multe articole compromițătoare ce vor avea ca obiect darea în vileag a modalității pretins frauduloase prin care firma avocatului ar fi obținut mai multe contracte de consultanță juridică cu diferite entități publice.  În continuare, inculpatul Govor Mircea Vasile i-a precizat avocatului că acest lucru nu se va întâmpla dacă va favoriza societatea omului de afaceri să câștige mai multe licitații publice ce se aflau în derulare în acel moment și care erau organizate de instituții cu care firma avocatului avea contract de consultanță juridică pe linia achizițiilor publice», se arăta într un comunicat al DNA Oradea.

Anchetatorii anticorupție susțineau că această conduită i-ar fi creat o stare de temere avocatului respectiv care, în final, ar fi acceptat o solicitare alternativă pe care ar fi formulat-o Mircea  Govor Mircea Vasile, ”respectiv în a-i determina pe administratorii a două societăți comerciale care câștigaseră o licitație privind o lucrare publică în valoare de 21.383.650 lei (lucrare care se dorea a fi atribuită în favoarea lui Vlas Mirel), să vireze suma totală de 124.800 lei în contul unei alte societăți controlate de inculpat. Acest fapt a avut ca și consecință oprirea oricărui articol denigrator în publicația respectivă la adresa avocatului.

(…) În primă instanță, Mircea Govor a fost achitat de Tribunalul Satu Mare în ceea ce privește celelalte două acuzații de șantaj.”, a mai arătat sursa citată.

Publicat in categoriile: EVZ Special, Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: