Senatorul Mircea Geoană şi-a exprimat astăzi, la Constanţa, speranţa că la sosirea în ţară a vicepreşedintelui SUA Joe Biden, „să-i văd alături de liderul american şi pe preşedinte şi pe premier pe aceeaşi scenă, să arătăm că ştim să funcţionăm ca stat”.
După ce, întrebat de ziarişti, a spus că, “îl băgăm prea mult în seamă pe vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmytri Rogozin, care este un agent provocator”, senatorul Mircea Geoană a fost de acord că “din punct de vedere al statului român, reprezentat şi de preşedinte şi de premier, răspunsul la provocări a fost foarte clar”. El a salutat faptul că ieri, s-au întâlnit “în sfârşit”, preşedintele cu primul ministrul Victor Ponta şi miniştrii din zona de securitate naţională. “Este un lucru bun”. Vorbind în calitatea sa de Înalt reprezentant pentru proiecte economice strategice şi diplomaţie publică al guvernului, Mircea Geoană are speranţe. “Măcar când vine dl Joe Biden în vizită, să putem să arătăm că ştim să funcţionăm ca instituţii şi ca lideri politici. Sper ca la momentul public pe care îl va avea Joe Biden la Bucureşti, să-i văd alături de liderul american şi pe preşedinte şi pe premier pe aceeaşi scenă şi măcar pentru astfel de subiecte să arătăm că ştim să funcţionăm ca stat. În rest, liber la campania electorală, fiecare să facă ce ştie din punct de vedere electoral, dar în astfel de momente trebuie să arătăm o ţară unită, instituţii care funcţionează şi lideri care pot să dialogheze pe teme importante”. Prezenţa preşedintelui Barack Obama la Varşovia, a vicepreşedintelui Joe Biden la Bucureşti şi apoi a secretarului Apărării, Chuck Hagel, “este o reconfirmare publică, oficială a solemnităţii garanţiilor de securitate pe care America şi NATO le oferă membrilor Alianţei care sunt la graniţa de imperii”.
Este ceva rău dacă guvernul ar fi încercat un dialog cu Federaţia Rusă?
Aluziile preşedintelui Traian Băsescu la presupuse intenţii ale premierului Victor Ponta de a ajunge la Moscova, sunt văzute de Mircea Geoană ca nişte “mici şmecherii electoraliste, nu sunt lucruri serioase”. El recomandă şefului statului “Măcar în lucrurile importante, când vorbim de politica externă a României, de securitatea naţională a României, măcar acolo să înceteze cu astfel de şopârliţe”. Acuzele ar de fapt atacuri electorale. “Şi dacă ar fi fost adevărat că a existat în anii precedenţi o încercare de dialog cu Federaţia Rusă este ceva rău în acest lucru? Faptul că preşedintele Băsescu s-a văzut la summitul NATO cu Putin la Bucureşti , l-a criticat cineva în România ? Sunt lucruri mai importante decât veleitarimsul electoral”. Mircea Geaonă atrage atenţia că “ nu ne putem juca, în astfel de momente, cu aşa ceva” şi crede că războiul politic este greşit şi trebuie să înceteze, pentru că “România a devenit mult mai vulnerabilă”.
“În CSAT există un pic de gelozie şi competiţie între preşedinte şi premier"
Mircea Geoană, care în fosta calitate de ministru de externe a participat la şedinţele CSAT, susţine că ar exista o competenţie inerentă între preşedinte şi premier, “indiferent cum se numesc dânşii”. De vină ar fi “imprecizia constituţioanlă” care provoacă “şi un pic de gelozie şi competiţie există între preşedinte şi premier, poate cu câteva excepţii, Iliescu- Văcăroiu si Băsescu.-Boc. În rest, întotdeauna a existat competiţie dar întotdeauan a fost cu limită”. Acum limita ar fi fost deja depăşită. “Este obligaţia preşedintelui României, pentru că el este şeful CSAT, este comandantul Forţelor Armate,să dea tonul la muzică. Şi tonul este un ton sobru, responsabil, de adunare a resurselor naţionale şi nu de risipire a acestora. În rest, după CSAT, după ce ies de la Cotroceni, să facă, şi unii şi alţii, campanie cât vor”
Mircea Geoană a fost prezent astăzi la Constanţa unde Prefectura şi Institutul Aspen România, în colaborare cu Guvernul au lansat Grupul Maritim de la Marea Neagră.