Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, astăzi, că BPN a aprobat acţiunea de strângere de semnături pentru moţiunea de cenzură "specială, deschisă, populară", urmând ca aceasta să fie semnată de toţi parlamentarii social-democraţi şi trimisă spre semnare celorlalte grupuri parlamentare.
"Este o moţiune specială, deschisă, populară. Azi toţi parlamentarii PSD o vor semna. O vom trimite grupului PNL şi fac apel să o semneze, iar apoi, individual, la toţi senatorii şi deputaţii care mai susţin Guvernul. Sperăm ca azi, mâine, poimâine să strângem 236 de semnături care să ne permită introducerea, discutarea şi terecerea moţiunii", a spus Ponta. Şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a vorbit, astăzi la sediul central al PSD, despre ideea introducerii unei moţiuni populare împotriva Guvernului. "Există şi iniţiative legislative populare, pe baza a cel puţin o sută de mii de semnături, şi aceea este o cale de urmat. Câteva milioane de semnături sunt convins că le vom putea strânge şi nu doar prin partide, ci implicând şi oamenii obişnuiţi, voluntari, o campanie pe internet, ONG-uri. Cred că s-ar putea face o mişcare populară", a spus Mircea Geoană. Liderul Senatului a adăugat că el a sugerat ideea unei petiţii naţionale în şedinţa ultimului Comitet Executiv Naţional al formaţiunii, dinaintea introducerii măsurilor de austeritate de către Executiv. "Nici acum nu este prea târziu. (...) Eu am sugerat ideea unei petiţii naţionale de ceva timp. Cred că, până la urmă, ideea de a încerca să mobilizăm, fără a politiza excesiv, energiile şi frustrările poporului român este o idee foarte bună. Va trebui să-i găsim o finalitate din punct de verde juridic, politic", a mai spus Geoană.
Iliescu: Ideea "moţiunii populare" este apelul la electorat Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, luni, înaintea şedinţei BPN, că ideea avansată de liderul social-democraţilor, privind "moţiunea populară", are drept scop apelul la electorat, el apreciind că aceasta este una benefică, mai ales în perioada vacanţei parlamentare. "Este o idee, cred, benefică (moţiunea de cenzură populară - n.r.), pentru că intrăm în vacanţă parlamentară. Parlamentul, acum, mă rog, e în ultimele zile de sesiune şi s-a văzut chiar de la discutarea moţiunii de cenzură că Guvernul a rezistat cu o majoritate foarte fragilă. (...) Apelul la electorat este binevenit - asta e ideea acestei acţiuni", a spus Iliescu.
Moţiunea populară, soluţia PSD până la sesiunea din toamnă
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a precizat că există o legătură între "moţiunea de cenzură populară", iniţiată de liderul PSD, Victor Ponta, şi planul PSD de a depune o moţiune de cenzură în toamnă. "S-ar putea să existe o legătură între cele două formule, pentru că, practic, noi încercăm să strângem aceste semnături acum şi o vom depune doar dacă vom obţine la acest moment numărul necesar de semnături care să ne asigure votul în favoarea moţiunii. Dacă nu, sigur că vom continua acest efort pe timp de vară şi ne vom îndrepta spre perioada de toamnă", a spus Năstase, citat de Mediafax. El a arătat că cele două platforme pe care PSD le-a avut sau le are în vedere - moţiunea de cenzură din Parlament şi moţiunea de cenzură "populară" - tind să se unească. "Nu este vorba despre o moţiune de cenzură în sensul discuţiilor pe care le-am avut săptămâna trecută, ci este un mod de a implica şi populaţia. Spuneam de data trecută că avem două planuri care acum s-au unit: planul moţiunii de salon, moţiunea din Parlament, cu parlamentari care votează sau nu votează, şi moţiunea populară, moţiunea din stradă. Aceste două platforme acum tind să se unească şi este ceea ce încercăm să construim", a precizat Năstase. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că va propune tuturor grupurilor parlamentare un text al unei moţiuni de cenzură, care urmează să fie depus la Parlament în momentul în care se vor strânge 236 de semnături, minimum necesar pentru adoptarea moţiunii.