Mircea Geoană îi temperează elanul lui Klaus Iohannis. Care e adevărul din spatele funcției de șef al NATO

Mircea Geoană candidat PSD la prezidențiale și Marcel Ciolacu premier. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Mircea Geoană a evitat să facă comentarii directe referitoare la anunțul făcut de Klaus Iohannis cu privire la candidatura sa pentru funcția de șef al NATO, dar a evidențiat că cerințele pentru această poziție sunt foarte exigente.

Geoană a continuat să sublinieze că șefia NATO este o chestiune care aparține exclusiv aliaților, iar caracteristicile viitorului candidat sunt de cea mai mare importanță.

Mircea Geoană punctează standardele înalte stabilite de Jens Stoltenberg pentru funcția sa

„Singurul lucru pe care nici nu îl comentăm şi nici nu este în puterea noastră, a mea şi a secretarului general, este să ne alegem succesorii. Este problema exclusivă a aliaţilor.

Ceea ce pot să spun este că secretarul general Stoltenberg, care şi-a prezentat ieri raportul anual, cel de-al zecelea raport anual (...), a aşezat o ştachetă a aptitudinilor şi a profilului pentru secretarul general al NATO foarte, foarte sus.

Şi acest lucru sunt convins că este unul dintre factorii pe care aliaţii îl discută”, a spus Mircea Geoană, întrebat ce ar trebui să facă Iohannis ca să primească tot sprijinul necesar pentru a fi ales secretar general NATO.

În continuare, secretarul general adjunct al NATO a făcut referire la devansarea alegerilor prezidențiale, menționând data de la care funcția de secretar general va fi disponibilă.

Sursa foto: INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Devansarea alegerilor prezidențiale, în favoarea lui Klaus Iohannis

Alegerile prezidențiale din România se vor desfășura pe 15 septembrie, turul I, respectiv pe 29 septembrie, turul II.

Astfel, Klaus Iohannis va fi eliberat din funcție cu doar câteva zile înainte ca poziția de secretar general al NATO să devină disponibilă.

NATO. Sursa foto: Julius Kielaitis | Dreamstime.com

„Înţeleg că în România s-au devansat alegerile prezidenţiale? Aşa am auzit, că s-au dat puţin mai devreme.

Pot să vă spun un singur lucru, că din punct de vedere al succesiunii de comandă la vârful NATO secretarul general şi secretarul general adjunct nu pot pleca în acelaşi timp.

Deci, la secretarul general Stoltenberg este fix, ultima zi de serviciu este 30 septembrie, pe 1 octombrie avem un nou secretar general. În cazul meu, o să plec mai devreme sau mai târziu”, a mai spus Mircea Geoană, potrivit Agerpres.