În 1996, când, la numai 37 de ani, devenea ambasador la Washington D.C., viitorul lui Mircea Geoană părea strălucit. La acel moment, era cel mai tânăr ambasador român
Primele semne că tânărul diplomat știe să se orienteze politic s-au văzut în noiembrie 1996, când Emil Constantinescu a fost ales președintele României. La câteva ore după victorie, pe faxul Fundației Române pentru Democrație, unde Constantinescu își avea sediul, curgea o lungă scrisoare de adeziune și felicitări călduroase din partea ambasadorului la Washington. Emil Constantinescu s-a lăsat impresionat și l-a menținut pe Geoană ambasador la Washington până în 2000, când PSD a câștigat alegerile și l-a numit pe acesta ministru de Externe.
„Prostănacul” se răzbună pe Ion Iliescu
Imaginea diplomatului competent, departe de mocirla politicii interne, a început să se destrame în 2004, când partidul l-a trimis să se lupte cu Traian Băsescu pentru Primăria Bucureștiului. Nu numai că a pierdut din primul tur, dar au început să apară și primele semne ale unui personaj ușor ridicol. „La stația Tineretului, Mircea Geoană a coborât și a luat metroul în sens invers, pentru a se întoarce la stația precedentă, Piața Unirii”, anunța un comunicat al candidatului PSD. În 2005, după ce PSD a pierdut alegerile generale, într-o ședință cu ușile închise a senatorilor socialdemocrați, Ion Iliescu îi pune o etichetă de care nu mai scapă: „Prostănacul”. Câteva luni mai târziu, Geoană se răzbună și, la congresul PSD, îl învinge pe Ion Iliescu. „A fost bătaie la fundul gol, cum spune românul (..) Nu poate să uite acest lucru, are un fel de ranchiună”, se lăuda Geoană, câțiva ani mai târziu.
FOTO: Mircea Geoană, după ce a predat la DNA ceasurile lui Vanghelie FOTO: LIBERTATEA
„Mamă, știu că ești la televizor”
Cel mai penibil moment din cariera fostului ambasador vine însă câțiva ani mai târziu, în noaptea alegerilor prezidențiale din 2009, când Mircea Geoană s-a crezut președintele României pentru șapte ore. La ora 21.00, când televiziunile, majoritatea controlate de PSD, au difuzat primele exit-poll-uri, liderul social-democrat era noul șef al statului. Mircea Geoană a început să țopăie pe scenă, iar soția sa, Mihaela, aflată alături, împreună cu fiica și fiul, a început să lăcrimeze. „Este o noapte frumoasă pentru democrație (...) Mihaela dragostea mea, mamă știu că ești la
Declinul începe, previzibil, după ce Băsescu este reales președinte. În 2010, Victor Ponta îl înlătură de la conducerea PSD, iar în 2011, propriul partid îl dă jos de la conducerea Senatului. În 2012, o primă excludere din PSD, urmată de împăcare și plasarea lui Geoană pe o poziție eligibilă de senator, pe listele USL.
Exclus din PSD, împreună cu Vanghelie
În decembrie 2014, Victor Ponta, el însuși perdant al prezidențialelor, nu mai ezită: Geoană și Marian Vanghelie sunt scoși din partid, fără prea multe explicații. Încep și necazurile cu Justiția: Vanghelie, considerat susținătorul financiar al proiectelor politice ale lui Geoană, este băgat în arest, la cererea DNA. Geoană este chemat el însuși la DNA și i se pune sechestru pe ceasurile primite cadou de la primarul sectorului 5. Tot concomitent cu plecarea din PSD, el este obligat să părăsească vila de protocol pe care o ocupa din perioada în care era ministru de Externe în Guvernul Năstase. El ar fi trebuit să evacueze locuința imediat ce nu a mai condus diplomația românească dar, pe 23 decembrie 2004, Geoană a încheiat un contract de prelungire a șederii, „până la rezolvarea situației locative”. Aceasta a venit abia 10 ani mai târziu, când Guvernul Ponta a scos la vânzare casa exclusului din PSD, Mircea Geoană.
FOTO: Alina Gorghiu este dispusă să se alieze cu fostul șef al PSD FOTO: NICU DÎRDÎIAC
PNL l-a luat aliat împotriva lui Ponta
La sfârșitul lunii aprilie, PNL a semnat un protocol de colaborare politică și parlamentară cu Partidul Social Românesc (PSRo), condus de Mircea Geoană. „Nu atât de dragul de a ajunge la Putere și de a vedea alți miniștri la Palatul Victoria, dar este o obligație pentru România, pentru că Ponta guvernează după teoria veche, adică: după noi, potopul”, a explicat Vasile Blaga această alianță. Geoană a susținut că protocolul dintre cele două formațiuni este semnat pentru o perioadă de zece ani. „Rolul pe care echipa noastră vrea să-l aibă în colaborare cu PNL-ul și cu președintele României este de parteneri la o nouă arhitectură”, a teoretizat președintele PSRo. Noua formațiune spera să contribuie cu vreo 50 de parlamentari la coaliția anti-Ponta, dar, după arestarea lui Marian Vanghelie, capacitatea de a racola deputați și senatori s-a diminuat, așa că lui Geoană i se subordonează mai puțin de 20 de aleși.