Prezent la o reuniune organizată de Ministerul pentru IMM-uri, preşedintele Senatului a făcut astăzi o serie de declaraţii referitoare la situaţia economică din ţara noastră. Potrivit lui Mircea Geoană, "România are o economie care este prea puţin competitivă, cu o creştere artificială şi în care sunt alimentate zone de speculaţie, precum cea imobiliară".
În plus, liderul social-emocraţilor consideră că ne bazăm pe o forţă de muncă ieftină şi pe sectoare intensive, din punctul de vedere al consumului energetic.
"Aceşti ultimi patru ani au alimentat o iluzie că putem la nesfârştit să avem un ciclu de creştere economică, în absenţa unor reforme structurale în economia românească şi în modul în care funcţionează administraţia şi politicile publice în România. Astăzi, adevărul gol-goluţ este că România are o economie în continuare bazată pe forţă de muncă ieftină şi pe sectoare extrem de intensive din punctul de vedere al consumului energetic", a declarat Mircea Geoană, citat de Mediafax.
"Să se repornească şantierul de reforme" Tot astăzi, preşedintele Senatului le-a explicat celor prezenţi că există şi o parte bună a acestei crize economice, de care se poate profita. " Principalul mesaj care trebuie dat este: să se repornească şantierul de reforme structurale în România", consideră Geoană.
În final, social-democratul a precizat că "faptul că au început să fie alimentate zonele de speculaţie imobiliară, de creştere economică artificială ne-au adus din nou în faţa unui trist adevăr: suntem o economie care este prea puţin competitivă".
"Ţinta României, aderarea la zona euro"
În cadrul întâlnirii de astăzi, de la Palatul Ştirbey, preşedintele PSD a mai spus că ţinta României trebuie să fie aderarea la zona euro cât mai repede cu putinţă, un alt obiectiv, pe termen mediu, fiind intrarea în grupul marilor ţări industrializate şi emergente reunite în G20.
"Cred că lecţia pe care o învăţăm cu toţii, economiile emergente din Europa Centrală şi de Răsărit, este că în acest moment suntem în epicentrul unei crize financiare care credeam că nu are de-a face cu România şi uitaţi că datorită vulnerabilităţii şi expunerii masive a băncilor străine cu sucursale în România, suntem astăzi, indirect, fără voia noastră şi pe bună credinţă, atraşi într-o vâltoare financiară care riscă nu să ne afecteze pe noi la prima mână dar să afecteze şi ţări ca Austria, Grecia sau Irlanda", a arătat Mircea Geoană.
Să se evite un acord cu FMI
Mircea Geoană şi-a susţinut şi astăzi ideea potrivit căreia, autorităţile române trebuie să evite un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional. Declaraţiile de astăzi vin la numai o săptămână după ce, liderul PSD a recomandat Guvernului să se concentreze asupra politicii economice pe care România o va adopta, recunoscând că amintirile legate de FMI îl "înfioară".
"Trebuie să avem îndrăzneala să gândim un pachet anticriză concret, altfel, până la final de martie, vor veni aceiaşi prieteni de-ai noştri, bine intenţionaţi de altfel, şi ne vor spune «nu aveţi un program de criză, iată un program: un acord cu FMI!»", a spus Geoană.
Şi Băsescu fuge de un împrumut
În cadrul dezbaterii organizate de oamenii de afaceri pentru găsirea de soluţii pentru depăşirea crizei, care a avut loc luna trecută, şeful statului a declarat că "ultimul lucru pe care îl va face Guvernul va fi să împrumute bani de la Fondul Monetar Internaţional (FMI)".
FMI, fără bani?
Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar putea rămâne fără bani pentru combaterea crizei financiare, în următoarele şase luni, a avertizat, în urmă cu două săptămâni, directorul instituţiei, Dominique Strauss-Kahn.