București. Mircea Geoană a dezvăluit momentul în care va anunța dacă își asumă candidatura pentru Cotroceni. Totodată, a vorbit despre condițiile în care va candida și pe cine se bazează.
Secretarul general al NATO a vorbit despre intenția de a candida la alegerile prezidențiale programat la finalul anului. Geoană a explicat de ce amână momentul unui anunț oficial și când îl va face.
Mircea Geoană despre alegerile prezidențiale
Adjunctul secretarului general al NATO a comentat despre situația politică din România și despre o eventuală candidatură la prezidențiale. Deși este aproape sigur că se va înscrie în cursa electorală, Mircea Geoană amână un anunț oficial. De altfel, nu este singurul. Marcel Ciolacu, liderul PSD, ezită să-și asume candidatura, amânând anunțul până la congresul partidului.
Secretarul general adjunct al NATO a explicat când va face anunțul cu privire la decizia de a candida. El a explicat ce anume îl reține, în acest moment, să facă anunțul pe care, de altfel, îl cunoaște toată lumea. Mircea Geoană a spus că, în acest moment, prioritatea sa este activitatea la NATO. Drept urmare va anunța dacă va candida după ce o discuție cu secretarul general al NATO, Mark Rutte și după transferul de mandat.
Oficialul NATO a cerut simpatizanților săi un pic de răbdare. El a confirmat că pregătește un proiect politic pentru România. Dar, a precizat, va face anunțul după ce își încheie mandatul.
„Avem o așteptare instituțională, cinci ani de muncă la vârful NATO, predăm ștafeta echipei noi. Mai am de rezolvat o discuție cu Mark Rutte și după iau o decizie, punând instituția pe primul loc pentru că politica poate să mai aștepte. Vrem o succesiune impecabilă pentru că NATO trebuie să fie mereu pregătit”, a declarat Mircea Geoană.
Un candidat independent
Mircea Geoană a declarat că nu se gândește să solicite sprijinul unui partid politic în cazul unei candidaturi. El a repetat că va candida ca independent, dar nu a respins pe cei care ar dori să-l sprijine. Secretarul general adjunct al NATO spune că așteaptă să fie susținut de membri din partidele politice, indiferent care.
„Candidat independent voi fi 100%, dacă îmi voi anunța candidatura va fi independentă, aici nu există niciun fel de ezitare, de dubiu din partea mea”, a precizat Mircea Geoană.
Oficialul NATO a reluat ideea pe care a lansat-o după alegerile locale, conform căreia anul acesta va fi al candidaților independenți. Geoană spune că, din perspectiva sa, acest lucru își doresc românii, un candidat independent. El a descris actuala clasă politică drept un grup de oameni care au acaparat puterea și au hiperpolitizat statul. În acest sens a dat exemplu de oameni incompetenți care nu performează.
„Fie vorba între noi un grup de oameni au acaparat puterea, au hiperpolitizat statul, au pus oameni incompetenți care nu performează. De aceea când spun independent cu o agendă de schimbare profundă. Cei care vor independență, nu o perpetuare a sistemului politic, accept implicarea lor într-un proiect”, a mai spus Mircea Geoană, la Digi 24.
Mircea Geoană despre Marcel Ciolacu
Oficialul NATO a făcut referire și la Marcel Ciolacu care l-a atacat, zilele trecute. Mircea Geoană a descris relația cu fostul coleg din PSD drept interesantă. A spus că înțelege frământările acestuia în legătură cu candidatura la prezidențiale, sugerând, printre rânduri, că lui Ciolacu i-ar fi teamă să-și asume o astfel de responsabilitate.
„O relație interesantă. Pe de-o parte îl văd cum se zbate, încearcă să facă niște lucruri, unele ies, altele nu. Sunt un pic mai experimentat în viață și în ale politicii. Înțeleg ce frământări are că nu e ușor să iei o decizie să candidezi, riscurile sunt mari, partidul e complicat, el știe acest lucru. Pe de altă parte e decizia lui ce face și a colegilor lui din PSD ce fac, mă uit cu detașare interesantă, cam ăsta e diagnosticul meu. Detașare în sensul că nu e meciul meu, ce fac ei în partidele din România”, a spus Geoană.
El a răspuns atacurilor lui Marcel Ciolacu, la adresa sa, spunând că acesta ar trebuie să fie mai preocupat de guvernarea României. Geoană crede că premierul ar trebui să răspundă, legat de creșterea deficitului la 7% în primul trimestru. De asemenea, ar trebui să explice de ce au fost atinse doar 70 de ținte din PNRR, din 518 asumate. Și tot legat de PNRR, de ce rata de absorbție este de 8% și de ce doar 14% dintre reforme au fost îndeplinite.
„Cred că răspunsurile pe care trebuie să-l dea prim-ministru în fața țării sunt mai aproape de pielea și buzunarul românului. Pentru că asta înseamnă inflație mare, ban scump, credite scumpe, putere de cumpărare erodată, în special pentru cei vulnerabili, salarii mici, pensii mici. Cred că prim-ministrul unei țări, indiferent dacă îl va chema Ciolacu sau altcumva, trebuie să-și vadă de mandatul lui, de mandatul meu îmi văd singur de treabă”, a declarat Mircea Geoană.