Mircea Geoană acuză o campanie menită să-i compromită candidatura la Cotroceni. El a reacționat după ce au apărut informații despre presupuse legături de afaceri ale unui colaborator cu un propagandist rus.
Candidatul independent sugerează că ar fi vorba despre o acțiune inițiată de Moscova, care s-ar implica în alegerile din România. În opinia sa, candidatura unui fost oficial NATO deranjează anumite grupuri de interese locale și rusești.
Mircea Geoană arată spre Rusia lui Putin
Candidatul independent la alegerile prezidențiale acuză o campanie menită să-i compromită candidatura la alegerile prezidențiale. Mircea Geoană indică spre Federația Rusă care dorește să-l împiedice să ajungă președinte. El a făcut o serie de comentarii, pe acest subiect, într-o postare pe pagina sa de socializare, în care face referire la interese externe, dar și interne.
„V-am spus de la începutul campaniei prezidențiale că o candidatură independentă, din partea unui fost oficial NATO, va deranja interesele Federației Ruse și interesele unor grupuri din România. Din păcate, am avut dreptate!”, a declarat fostul adjunct al NATO.
Mircea Geoană a atras atenția cei din spatele acestei campanii încearcă să-l asocieze cu Rusia lui Vladimir Putin. Acuzațiile sale sunt o replică la articolele referitoare la legăturile dintre un fost colaborator de-al său cu un susținător al politicii lui Putins. Este vorba despre Rareș Mănescu, fost primar PNL, asociat cu un afacerist rus asociat propagandei ruse, Aleksei Kozlov.
Acesta este un om de afaceri rus cu un trecut controversat. Rareș Mănescu a făcut parte din echipa de campanie a candidatului independent până în urmă cu câteva luni, când s-a retras.
Candidatul independent respinge acuzațiile
Mircea Geoană a arătat că nu i se pot reproșa legăturile de afaceri pe care le are Rareș Mănescu, fost membru al echipei sale de campanie. Fostul adjunct al NATO a respins orice legături cu regimul de la Moscova și cu apropiați ai lui Putin. El a precizat că este absurd să fie acuzat de relații cu Rusia, dat fiind rolul pe care l-a avut în cadrul Alianței.
„Îmi sunt imputate așa-zise asocieri cu Federația Rusă, un lucru total necredibil în condițiile în care, timp de 5 ani, am condus, împreună cu Secretarul general, Alianța Nord-Atlantică”, a subliniat Geoană.
În acest context, candidatul independent a făcut apel la cetățeni și la jurnaliști, solicitându-le să facă diferența între dezinformare și jurnalismul de calitate. El a spus că aceste atacuri au în spate teama de un candidat cu șanse să câștige alegerile prezidențiale. Totodată, a subliniat, astfel de interferențe externe nu pot fi tolerate.
„Se încearcă cu disperare compromiterea unui candidat cu șansa de a câștiga Președinția României” a avertizat Geoană.
Mircea Geoană cere intervenția instituțiilor statului
În acest context, în care sugerează posibile interferențe ale unor grupuri de interese străine, cere instituțiilor statului să se implice. Autoritățile trebuie să protejeze procesul democratic din România, crede Mircea Geoană. Totodată, a calificat aceste acțiuni de compromitere „de neacceptat” și a declarat că asistăm la o campanie de dezinformare cu surse externe, dar implementată de interese interne.
Mircea Geoană a subliniat importanța protejării integrității procesului electoral din România. El a subliniat că interferențele externe și acțiunile de compromitere a candidaților sunt o amenințare la adresa democrației.
„Interferențe din exterior, acțiuni de compromitere a unui candidat independent și fost înalt oficial al NATO, sunt de neacceptat,” a concluzionat el.