Mircea Caragea, cel mai longeviv marinar român, sărbătorit la 102 ani

Mircea Caragea, cel mai longeviv marinar român, sărbătorit la 102 ani

Contraamiralul Mircea Caragea, singurul veteran de război în viață al Forțelor Navale Române, a împlinit 102 ani. Venerabilul decan de vârstă a fost sărbătorit de familie și felicitat de Marina Militară Română.

Marinarul veteran Mircea Caragea se poate, oricând, mândri cu faptele sale din Flota Română. Faptele sale sunt cunoascute și apreciate de întreaga suflare marinărească. A plecat în primul marș de instrucție al bricului Mircea, în 1939. A luptat, în 1941, pentru apărarea portului Constanța, fiind martor de doborârea distrugătorului rusesc Moskva. A participat, în 1944, la Operațiunea 60.000, cea mai mare acțiune de evacuare din Crimeea.

Născut în data de 18 ianuarie 1919, în comuna Șelari, județul Dâmbovița, la 11 ani Mircea Caragea a fost trimis de părinți să învețe la Liceului Militar „Dimitrie Sturza” din Craiova. Pentru că iubea marea, în anul 1938 a decis să urmeze cursurile Școlii Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanța.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ceea mai frumoasă amintire a lui Mircea Caragea este faptul că a participat, în 1939, la primul marș de instrucție al navei-școală „Mircea”. Îi place să spună despre navă  că „este cu doar 20 de ani mai bătrân decât velierul” și că „dragostea pentru nava-școală „Mircea” este necondiționață la orice vârstă”.

Aventuri cu bricul Mircea în primul voiaj

Itinerariul cuprindea şi America de Nord dar, din cauza situaţiei internaţionale, bricul a fost nevoit să facă marşul în Marea Mediterană. „La Palermo, am văzut pentru prima dată o cursă de câini. În parc, era să mâncăm bătaie de la un grup de tineri fascişti pentru că eram români. La Toulon, ne-a impresionat puzderia de nave. Printre ele, uriaşele crucişătoare, cuirasate, vase de linie. Bricul nostru nici nu se mai vedea”,  a povestit cel mai longeviv marinar, Mircea Caragea.