Evenimentul Zilei > Social > Mircea Badea vs. Raed Arafat: „Cât timp trebuie să mai mergem la pușcărie?
Mircea Badea vs. Raed Arafat: „Cât timp trebuie să mai mergem la pușcărie?

Mircea Badea vs. Raed Arafat: „Cât timp trebuie să mai mergem la pușcărie?

Realizatorul tv Mircea Badea l-a întrebat pe Raed Arafat, secretar de stat, de ce persoanele infectate cu coronavirus care nu au simptome nu pot sta în izolare la domiciliu, iar dialogul care a urmat a fost cu siguranţă unul care i-a ţinut pe telespectatori pe Antena 3.

Transcriptul dialogului dintre Mircea Badea şi Raed Arafat de miercuri, în pasa cu emisiunea „Sinteza Zilei”, prezentată şi moderată de Mihai Gâdea, a fost realizat de dcnews.ro.

„Mircea Badea: Cât timp ne mai arestează dacă suntem infectați asimptomatici? Cât timp trebuie să mai mergem la pușcărie? Se va renunța la pedeapsa pentru infectare?

Raed Arafat: Nu este pedeapsă. Dacă este să-i lăsăm acasă pe cei cu coronavirus… înseamnă că acceptăm să dea infecția mai departe.

Mircea Badea: Nu, de fapt acceptăm că ei stau acasă, izolați la domiciliu, cum e peste tot pe planetă.

Raed Arafat: Dacă eu trimit infectatul acasă și el stă cu familia lui înseamnă ca familia va sta acolo. Când el devine negativ, familia va mai sta 14 zile după el.

Mircea Badea: Dar dacă infectatul poate sta singur acasă, de ce trebuie să stea la spital?

Raed Arafat: Pentru că nu știm dacă infectatul chiar stă singur, nu știm cine îi duce de mâncare etc.

Mircea Badea: Numai în România se întâmplă așa.

Raed Arafat: Nu doar în România. Sunt țări care țin infectații într-un hotel, nu la spital, dar nu la ei acasă, nu cu familia. Bolnavii cu Covid-19 nu trebuie lăsați acasă. Nu am avea niciun control asupra lor, nu știm dacă respectă vreo regulă dacă stă acasă. Rostul este limitarea răspândirii.

Mircea Badea: Să interzicem și mersul cu mașina ca să evităm accidentele.

Raed Arafat: Este altceva. În cazul unui accident, poți face o operație. Pentru coronavirus nu am tratament. Se va ajunge și la etapa în care oamenii vor putea să stea acasă și vom trata coronavirusul ca pe o simplă răceală.

Mircea Badea: Nu vreau să ajung la pușcărie pentru că este pușcărie din moment ce nu ai voie să pleci de acolo. Te duce cu forța unde nu vrei să fii.

Raed Arafat: Noi ne înțelegem bine, dar în subiectul acesta dezbaterea e foarte bună.”