Vedeta Antenei 3 a fost şocat de cazul unui american ucis de forţele de ordine prin asfixiere. Imaginile au fost surprinse de un martor oculare, care le-a publicat ulterior pe Internet. Scenele crunte s-au viralizat pe toată planeta şi au fost difuzate inclusiv de CNN.

Este vorba despre George Floyd, un afro-american în vârstă de 46 de ani, care se mutat în statul Minnesota (n.r. – al 12-lea ca marime din SUA) pentru un nou început în viaţă şi pentru a fi „cea mai bună variantă a lui”.

Omul a lucrat în serviciul de pază al unui restaurant şi câştigase rapid respectul şi aprecierea angajatorilor, dar şi a clienţilor. „Era un uriaș blând, nu făcea rău nimănui”, a declarat fratele lui George pentru CNN.

Într-un context nefericit de împrejurări, George Floyd a ajuns să intre într-un conflict cu doi poliţişti, care l-au doborât la pământ în timp ce încercau să-l aresteze.

Unul dintre oamenii legii i-a pus genunchiul pe gât, cu toate că bărbatul cerea să fie eliberat de acea presiune întrucât simţea că nu mai poate respira.

Indiferent la apelurile disperate ale afro-americanului, poliţistul urmat planul. Curând, bărbatul întins pe asfalt a închis ochii și-n scurt timp a fost declarat mort.

Ofițerul în cauză și alți trei care au fost implicaţi în acțiunea respectivă au fost concediați şi sunt anchetați în libertate.

Imaginile au creat un impact puternic în comunitatea afro-americană, astfel că de la difuzarea acestora până la revoltă n-a fost decât un pas.

Au urmat manifestări şi confruntăr violente, iar acest episod nu este singular în SUA.

„Au arestat un afro-american, l-au pus pe burtă, pe asfalt, i-au pus genunchiul pe gât, deși lumea spunea bă, îl omorâți, nu e o amenințare, arestați-l și duceți-l la secție, dacă e, nu-l omorâți pe astfalt, l-au asfixiat și a murit. Imaginile sunt crâncene.

Eu am văzut la români, aici, care sunt foarte viteji, tari, duri, nu s-au dat imaginile decât blurate. Eu am văzut imaginile când tocmai ce apăruseră, tocmai ce se întâmplase, mă uit noaptea la CNN, le-am văzut în emisiunea lui Wolf Blitzer, unde s-au difuzat integral, neblurate.

A avertizat publicul că urmează imagini teribile, vă previn, dar le dau și le-a dat! Imaginile sunt crâncene, eu le dau. Durează minute agonia pe asfalt. Omul legii l-a omorât pe ăla fără greață prin asfixiere îndelungată, în văzul tuturor, în direct, la ore de vârf.

Asta s-a întâmplat, e atroce. Sigur să imaginile vă vor afecta emoțional și e foarte bine. O lume în care oamenii să nu fie afectații emoțional e una de plastic, e bine, din când în când, să fim afectați emoțional, devenim mai oameni”, a spus Mircea Badea în emisiunea „În Gura Presei”.

Rămâne de văzut dacă membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) se vor sesiza în urma difuzării imaginilor cu un puternic impact emoţional, în care se observă ultimele clipe agonizante ale celui care a fost George Floyd.