Dacă în ediţiile precedente din emisiunea „Sinteza zilei” el dezbătea intens cu secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, acum a venit rândul Gabrielei Firea, Primarul Capitalei.

Aproape de miezul nopții, Firea a intervenit la Antena 3 în urma unei întrebări formulate de Mircea Badea.

„Firea: Îmi adormeam copiii, m-a chemat soțul și mi-a spus că domnul Mircea Badea dorește să răspund unei întrebări și, dacă se poate, să fie repetată.

Badea: Sigur, cu mare plăcere! Dumneavoastră ați afirmat ceva mai devreme în emisiune.

Că este momentul să ne aliniem și noi, totuși, la niște standarde europene cu privire la simptomatici…

Că și în Europa nu se mai internează cu forța asimptomaticii sau, dacă îi duce undeva, îi duce la niște hoteluri pe lângă niște spitale.

Eu spun că niciodată în Europa nu au fost internați cu forța asimptomaticii și că ei niciodată nu au fost duși la hoteluri pe lângă spitale.

Dacă ne puteți da un exemplu, pentru că acreditarea acestei idei – că și în Europa s-a întâmplat ca în România -, după părerea mea, este falsă.

Firea: În primul rând, vă aduc la cunoștință că eu sunt primarul general al Capitalei și nu sunt ministrul Sănătății, și nici secretarul de stat pentru situații de urgență, și nici președintele Comitetului tehnico-științific.

Decizia pentru România și definiția de caz au fost luate de către entitățile sus numite de mine și nu de persoana primarului general.

Badea: Dar nu despre asta este vorba.

Firea: Lăsați-mă să închei, m-ați întrebat. Bateți la porți deschise. Fix asta susțin și eu de două săptămâni.

Dacă în anterioarele trei luni să spunem că înțelegeam decizia Ministerului Sănătății și a Departamentului pentru situații de Urgență să interneze și…

Badea: Dar de ce o înțelegeați?

Firea: Pentru că este o decizie politică, guvernamentală.

Badea: Eu cred că pot să comentez orice decizie politică.

Firea: Da, și eu pot să comentez, dar decizia o ia, până la urmă, Guvernul.

Badea: Suntem la curent, dar nu despre asta vorbeam.

Firea: Deci, eu spun exact ca dumneavoastră! Asta susțin și eu! Nicăieri nu s-au internat asimptomaticii, doar în România.

Și că este momentul, și la noi în țară, dacă tot se dorește să fie internați asimptomaticii, măcar să ne asumăm acest lucru, dar nu este normal…

Badea: Cum adică se dorește?!

Firea: Este decizie în vigoare a Ministerului Sănătății și a fost ordonanță militară în care s-a definit.

Badea: Da, sunt la curent. Dar nu a spus nimeni asta.

Firea: Eu am spus, în această seară, și vă rog să nu-mi răstălmăciți cuvintele…

Badea: Haideți să dăm banda înapoi.

Firea: Am spus așa: persoanele care nu au simptome și Ministerul nu-și anulează ordinul de a le interna…

Dacă tot le ține cu forța în Spitalul Colentina, în ideea că sunt multe persoane internate, dar o treime asimptomatice în toate spitalele, măcar să se găsească o situație alternativă…

Cu o soluție care a fost vehiculată cu acele unități hoteliere de lângă spitalele de boli infecțioase.

Badea: V-am înțeles punctul de vedere. E bine că ați nuanțat.”

Amintim că în urmă cu 9 zile, Badea a intrat din nou în conflict cu şeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Raed Arafat.

Cei doi s-au contrat la acea vreme în legătură cu internarea persoanelor infectate cu COVID-19, dar asimptomatice.

Badea a invocat că aşteaptă decizia CCR cu privire la internarea obligatorie a persoanelor infectate cu COVID-19, dar asimptomatice.

„Eu zic să respectăm totuși Constituția” a spus Badea, care şi-a exprimat speranţa că magistraţii CCR vor decide că măsura este neconstituțională.

„Sunt multe țări care au internat pacienții asimptomatici. Cine spune că au plecat toți acasă induce în eroare oamenii”, a fost replica dată imediat de Raed Arafat.

„Da, eu spun asta, nu introduc în eroare oamenii, aș vrea să-mi dați un exemplu concret, chiar aș vrea să-mi dați exemplul ăsta concret”, a venit şi răspunsul lui Badea.

Argumentele lui Arafat s-au referit la situaţia din SUA, dar și la medicii chinezi care, când au mers în Italia, au făcut apel să nu fie trimişi asimptomaticii acasă.

În opinia lui Arafat, ei ar fi motivat că China asta ar fi fost una dintre modalitățile de răspândire.

„Nu se pune problema să accept că, în medicină, decizia Constituției sau decizia cuiva poate să vină să spună că așa se salvează vieți”, a continuat Arafat.

„Nu, CCR nu se ocupă cu salvatul de vieți, e adevărat, se ocupă cu Constituția”, a completat imediat Badea.

„Nici nu e normal să ajungi să trimiți hârtii la spitale să le spui că ele sunt sub monitorizare pentru tortură și că sunt asimilate zonelor de detenție”, a reacţionat Arafat.

Mai departe, vedeta Antenei 3 a cerut numărul de persoane testate, nu de teste, iar şeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a spus:

„Noi nu raportăm, cel puțin asta știu, că INSP nu raportează retestările, raportează testele noi.”

„Eu zic să verificăm, pentru că știu că raportează și retestările”, a precizat Badea, care a primit un răspuns din partea lui Arafat:

„O să cer din nou să confirme acest lucru, eu știu că se raportează testele noi și cazurile noi, nu se raportează cazurile retestate.”

„Aș vrea să prezentați public o listă unde s-a mai întâmplat așa ceva (n.r. – internarea asimptomaticilor), cu date concrete” a solicitat Mircea Badea în încheiere.

sursa: dcnews.ro