Prezentatorul emisiunii „În gura presei” (Antena 3), a scos la suprafaţă cazul unui tânăr de 32 de ani ucis în august 2016, în Dallas.

La acea vreme, polițiștii au stat cu piciorul pe coloana lui până când n-a mai respirat, ceea ce aminteşte de episodul dramatic în care a fost implicat Floyd.

„Se numea Tony Timpa. «Mă vei ucide!» spunea el atunci. Nu era afro-american, ci un tânăr alb. Polițiștii râdeau.

Nu e un incident singular, ci unul similar, nu era un cetățean afro-american, ci de culoare albă, nu era în Minneapolis, era în Dallas.

De ce n-a luat foc planeta atunci? Sigur, valuri s-au făcut, dar n-a luat foc planeta din cauza asta, n-a dispărut o pandemie care a ținut două luni omenirea în casă pentru asta, mă înțelegeți?

N-a luat foc planeta și vă mai dau încă 10-20 de cazuri similare din ultimii patru ani din SUA. Dar de ce a luat foc planeta acum?

Pentru că este un an decisiv, cred eu, în înfruntarea celor două curente mondiale: progresismul și tradiționalismul. Acum se dă bătălia, nu știu dacă finală, dar foarte importantă.

Sunt alegeri în SUA. Asta schimbă orice fel de perspectivă sau de magnitudine a unui eveniment, incident, se mobilizează forțe.

De ce n-a ajuns acest caz să inflameze zeci, sute de milioane de oameni, ca acum? S-au făcut valuri, dar nu s-a inflamat societatea, pentru că nu s-au mobilizat forțele de inflamare a societății. De asta. Motiv foarte simplu”, a spus Badea.

În acest context, amintim că în week-end, mai mulţi ofiţeri albi de poliţie din statul american North Carolina au repetat momentul menţionat în Biblie şi în care Iisus Hristos spală picioarele discipolilor.

Astfel, oamenii legii au spălat picioarele unor lideri religioşi negri care participau la un marş în memoria afro-americanului George Floyd.

La evenimentul desfăşurat în Cary, un oraş din Carolina de Nord, ofiţerii de poliţie au dorit să transmită prin gestul lor dragostea şi smerenia în contextul revoltelor violente din SUA.