"Mircea" a şcolit o nouă serie de lupi de mare

88 de tineri au primit botezul mării pe celebra navă.

Nava-şcoală „Mircea“, construită între anii 1938 şi 1939 în şantierul naval Blohm&oss din Hamburg, Germania, a revenit ieri în ţară după un voiaj de instrucţie de patru luni. În acest timp, a străbătut 10.000 de mile marine, a navigat pe şapte mări, a trecut prin cinci strâmtori şi a ancorat în zece porturi din nouă ţări europene. De-a lungul voiajului, a fost vizitată de peste 20.000 de persoane. La călătorie au participat 32 de studenţi şi trei studente de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“, 43 de elevi şi patru eleve de la Şcoala Militară de Maiştri Militari „Amiral Ion Murgescu“ şi şase cadeţi străini din Ucraina, Croaţia, Italia, Turcia, Belgia şi Olanda.

Acostarea în Portul Constanţa, întârziată cu o zi din cauza furtunii de pe mare, a fost impresionantă. În timp ce nava se îndrepta spre mal, toţi studenţii şi elevii urcaţi şi aliniaţi perfect pe vergile velelor şi-au scos beretele şi au strigat din răsputeri „uraaa!“. Apoi, odată ce s-au văzut pe uscat, mateloţii au răsuflat uşuraţi şi fericiţi şi au spus că, de acum, au devenit marinari adevăraţi.

„Vi s-au cam umflat bicepşii“

Comandantul Şcolii de maiştri miliari, comandor Marian Bardan, dă mâna cu toţi elevii: „Sunteţi mai închişi la culoare, dar vi s-au cam umflat bicepşii, e semn bun, înseamnă că v-aţi călit, v-aţi fortificat“, le spune el.

Tinerii sunt impresionaţi. Au curăţat cot la cot puntea, au învăţat să facă noduri marinăreşti, să se orienteze pe mare şi să se caţere pe arboradă la înălţimi de 20 până la 44 metri deasupra punţii. Le-a prins bine. „O dată în viaţă poţi naviga pe o asemenea navă, a fost minunat“, ne-a spus Luciana Koch din Olanda.

Ei îşi amintesc încercările prin care au trecut. „Când să traversă m Oceanul Atlantic spre Marea Mânecii am prins o furtună. Ne-a fost rău, am dat la raţe“, spune eleva fruntaş Anca Alexandru de la Şcoala de Maiştri Militari de Marină Constanţa.

Comandantul navei, comandor Gabriel Moise, cel care i-a vegheat şi coordonat zi şi noapte, ne-a declarat că a avut emoţii chiar şi la ultima coborâre de pe arboradă. „Dar am avut încredere în ei şi sunt pregătiţi din punct de vedere psihic pentru cariera de marinar“, a ţinut el să precizeze.