Miracolul din Oceanul Indian | VIDEO

Un copil de cinci ani, pasager al avionului Airbus A310, care s-a prăbuşit, astăzi, în apropiere de Insulele Comore, a fost găsit în viaţă la ore bune după tragedie. Aeronava aparţinea unei companii aeriene yemenite şi avea 153 de persoane la bord.

Micuţul a fost transportat cu o barcă de salvare la spitalul din Moroni. "Micul miracol", cum a fost numit copilul supravieţuitor, a fost aşteptat la mal de medicii de la Crucea Roşie, scrie France Presse. Nu se cunosc detalii despre naţionalitatea copilului salvat. Nicio vorbă însă despre alţi supravieţuitori.

Potrivit AP, se ştie doar că acesta are cinci ani. Trei cadavre au fost de asemenea recuperate, a mai precizat oficialul yemenit care participă la operaţiunile de salvare.

Un responsabil al aviaţiei civile din Yemen, citat de AFP, a anunţat că mai multe cadavre care plutesc pe apă au fost descoperite la 29 de kilometri de Moroni, capitala Insulelor Comore. Un avion de mici dimensiuni a survolat zona şi a localizat carliga avionului prăbuşit şi a descoperit mai multe urme de petrol.

Operaţiunile de salvare de amploare sunt îngreunate de vântul puternic şi marea agitată. Aparatul Airbus 310 aparţine companiei Yemenia Air şi a fost dat dispărut azi-noapte, puţin peste ora locală 1.00, după ce a pierdut legătura cu turnul de control. Se întâmpla chiar înainte să aterizeze pe aeroportul internaţional Moroni. Avionul decolase din capitala Yemenului, Sanaa, şi era unul dintre cele trei zboruri săptămânale pe care le efectuează compania spre Moroni. Insulele Comore sunt situate la aproape 300 de kilometri nord-vest de Madagascar, în canalul Mozambic. 

66 de francezi la bordul avionului prăbuşit Potrivit BBC, la bordul avionului se aflau 142 de pasageri, printre care şi trei copii şi 11 membri ai echipajului, iar majoritatea pasagerilor sunt cetăţeni ai Insulelor Comore şi cetăţeni francezi. AFP anunţă că la bordul aeronavei se aflau 66 de francezi. Conform informaţiilor oferite de serviciul de presă din aeroportul de la Paris, o aeronavă Yemenia Air Airbus 330 a decolat, ieri, de la Paris spre Sanaa, cu 147 de pasageri la bord şi 11 membri ai echipajului, toţi yemeniţi. La Marseille pasagerii şi echipajul s-au îmbarcat într-un alt avion, Airbus A310, care avea să se prăbuşească câteva ore mai târziu. Aeronava asigura a doua parte a cursei Paris-Marseille-Sanaa-Djibouti-Moroni. Cum a început perioada vacanţelor se pare că la bordul avionului erau mai multe familii de francezi cu copii. Ambasada Franţei la Moroni a pus la dispoziţie un număr de urgenţă pentru rudele pasagerilor. Şi la aeroportul Charles de Gaulle din capitala Franţei s-a format o celulă de criză. De asemenea o echipă de anchetatori francezi va ajunge la locul tragediei.

Un reprezentant al companiei aeriene yemenite a declarat, sub anonimat, că majoritatea pasagerilor erau în tranzit spre Sanaa: 52 de persoane veneau de la Paris, 59 de pasageri de la Marseille, 11 din Cairo, 12 din Dubai (Emiratele Arabe Unite), 3 din Arabia Saudită şi câte unul din Amman şi Damasc. 

Rudele aşteaptă cu înfrigurare veşti de la autorităţi

Pe aeroporturile din Paris, Marseille şi Moroni rudele pasagerilor din avionul prăbuşit aşteaptă noi informaţii cu sufletul la gură. Aeroportul din Moroni, capitala Insulelor Comore a fost luat cu asalt.

Condiţii meteo nefavorabile sau probleme tehnice Autorităţile locale, alături de două avioane militare franceze şi o navă, au fost mobilizate în operaţiunile de salvare. Cauzele accidentului nu sunt cunoscute, însă condiţiile meteorologice din zonă au fost destul de proaste în ultimele câteva zile. Iar azi noapte rafalele puternice de vânt s-au înteţit.

Totuşi varianta unei defecţiuni tehnice nu este exclusă. Un ministru francez a declarat că la avionul prăbuşit au fost descoperite unele nereguli în timpul unei revizii în 2007. "Acelaşi avionul A310 a fost inspectat în urmă cu doi ani de câtre autorităţile franceze, care au descoperit atunci o serie de nereguli. De atunci avionul nu s-a mai întors în Franţa", a declarat, astăzi, ministrul francez al transportului Dominique Bussereau.

"Compania aeriană yemenită nu se afla pe lista neagră, dar era supusă unor controale stricte, iar reprezentanţii companiei urmau să fie interogaţi, în scurt timp, de către Comitetul privind Siguranţa Aeriană din cadrul Uniunii Europene", a mai precizat oficialul francez, citat de BBC.  Cutiile negre ale avionului, care ar putea lămuri cauzele tragediei, nu au fost găsite încă.

Potrivit Airbus, avionul era fabricat în 1990 şi avea aproape 52.000 de ore de zbor, peste 17.000 de zboruri şi opera la compania aeriană yemenită de 10 ani, din 1999. 

Există voci care acuză compania de grave probleme. Asociaţia franceză "SOS voyage aux Comores" denunţă condiţiile de zbor către Sanaa şi Insulele Comore. "Această companie nu respectă normele, programul de zbor şi îngrămădesc pasagerii ca pe animale". Este al doilea avion care se prăbuşeşte luna aceasta. Pe 1 iunie, un avion Airbus 330 care călătorea între Rio de Janeiro şi Paris s-a prăbuşit în Atlantic, toţi cei 228 de oameni aflaţi la bord şi-au pierdut viaţa în accident. În 1996, un avion Boeing 767 ce aparţinea unei companii din Etiopia s-a prăbuşit în apele Insulelor Comore. 125 dintre cei 175 de oameni de la bordul avionului au murit atunci.

ŞTIRE PUBLICATĂ LA ORA 07:20 ŞI ACTUALIZATĂ LA ORA 16:49

CITIŢI ŞI:

DEZBATERE EVZ: Cât de sigur este transportul aerian?

Minunea de pe Hudson nu s-a mai repetat