Miracolul din Islanda: Cea mai mare rată de infectare din lume, dar viața continuă normal

Miracolul din Islanda: Cea mai mare rată de infectare din lume, dar viața continuă normal

Ultimele informații din Islanda arată că au fost testate pentru coronavirus 22.195 persoane, adică 6% din populație. 1.364 dintre ele au fost găsite pozitiv, iar patru au murit.

Cu 1300 de cazuri la o populație de 365.000 de locuitori, insula scandinavă are cea mai mare rată de infectare din lume.

Statisticile indică un coșmar. Însă realitatea este cu totul alta, scrie The Telegraph.

Străzile luminate de soarele primăverii nu sunt pustii ca în Italia, Spania sau majoritatea celorlalte țări din Europa. Cafenelele, restaurantele și magazinele sunt deschise și pline. Școlile au rămas deschise, iar călătoriile sunt nestingherite. Inclusiv turiștii străini sunt bineveniți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Motivul acestui contrast dintre cifrele mari de persoane infectate și atmosfera relaxată de pe străzi este că guvernul de la Reikjavik practică cea mai agresivă campanie de testare a populației din întreaga lume.

Islanda a testat de cinci ori mai multe persoane decât Coreea de Sud (raportat la populație) – țara considerată un model de reacție în fața epidemiei de COVID-19 – și de 30 de ori mai multe decât Marea Britanie.

Pe baza numeroaselor teste realizate, autoritățiele islandeze pot impune carantine agresive persoanelor cu cele mai mari șanse statistice de a se infecta, pentru a opri răspândirea epidemiei fără a lua măsuri draconice pentru restul populației.

În lume, țările s-au împărțit în două tabere din punct de vedere al modului de combatere a COVID-19: izolare aspră vs. măsuri blânde.

„Este ca și cum ar trebui să alegi ori una, ori alta”, a declarat pentru The Telegraph Thorolfur Gudnason, epidemiologul șef al guvernului. „Islanda le aplică pe amândouă.”

Echipa de 60 de polițiști și medici a lui Gudnason lucrează ca niște detectivi la fiecare caz confirmat, urmărindu-i și depistându-i pe cei cu care persoana infectată a venit în contact.

Testările sunt efectuate de către Serviciul Național de Sănătate asupra celor care prezintă simptome. Pe lângă aceasta, însă, o companie farmaceutică, deCODE Genetics, efectuează teste asupra populației potrivit unor eșantioane stabilite științific, efectuând astfel cel mai extins studiu din lume asupra modului în care virusul se comportă și se răspândește.

Rezultatele primare arată că 50% dintre purtătorii virusului sunt asimptomatici. De asemenea, ele indică existența a aproape 40 de „mutații” sau varietăți ale bolii.

„Putem determina originea geografică a virusului la fiecare persoană infectată din Islanda”, spune Kari Stefansson, fondatoarea deCODE.

Compania a descoperit astfel origini din Italia, Austria, Statele Unite și șapte cazuri de la un meci din Marea Britanie.

Pentru a evita o izolare generală, de tipul celor din Italia sau România, cazurile de persoane infectate și contactele lor sunt depistate și izolate înainte ca virusul să se răspândească cu rapiditate.

Ca urmare a acestei strategii, nu există nici o presiune asupra spitalelor.

Interdicțiile pentru populație sunt foarte moderate: ele privesc doar grupurile mai mari de 20 de persoane, iar distanțarea socială este și ea impusă cu multă îngăduință.

Mai degrabă, spune premierul Katrín Jakobsdottir (foto), este vorba de recomandări, pe care populația le respectă de bună voie.