Un miracol al Naturii. Cea mai bătrână pasăre din lume a clocit un pui la vârsta de 70 de ani. Albatrosul, denumit de cercetători din Hawai, “Wisdom – Înțelepciunea”, și-a întâmpinat noul bebeluș pe 1 februarie pe atolul Midway din Pacificul de Nord.

Povestea unui albatros Laysan numit Înțelepciune, a început  în 2002, când a fost documentată o descoperirea miraculoasă a unui număr de bandă pe un albatros de către biologul păsărilor Chandler Robbins. Datorită rigorilor programului de bandare a păsărilor din SUA și procesului de urmărire, numărul a fost trasabil la o pasăre bandată (cu inel de urmărire) la Midway, în data de 10 decembrie 1956.

Povestea albatrosului

Dar așteptați, povestea devine și mai interesantă. Fișa tehnică indica faptul că Chandler Robbins (în vârstă de 40 de ani la acea vreme) i-a pus lui Wisdom primul inel în 1956. Când Robbins s-a întors la Midway în 2002, el a revăzut cu adevărat aceeași pasăre pe care o prinsese cu 46 de ani în urmă.

În 2006, personalul Serviciului american de pescuit și viață sălbatică (FWS) a trimis un e-mail lui Robbins pentru a-l întreba despre o locație aproximativă a păsării bandate de el. Albatrosii au instincte puternice de fidelitate, păstrând locul de cuib. Când ajung la vârsta de reproducere, se întorc acasă pentru a găsi un partener și se cuibăresc pe aceeași insulă îndepărtată unde au fost crescuți ca și pui.

Robbins a transmis informația către Atolul Midway că pasărea se cuibărește în zona din spatele vechii cazărmi Bravo Navy. La scurt timp după aceea, pasărea a fost văzută de voluntarii FWS. Mai târziu în acea zi, biologul John Klavitter s-a întors la fața locului și a eliminat inelul de metal pe care Robbins i-l dăduse în 2002 pentru a face loc noului sistem Z333, astfel încât biologii să o poată monitoriza cu ușurință în timp.

Inspirat de albatrsoul Grandma „Bunica” din Noua Zeelandă, care la vremea respectivă era cel mai vechi albatros cunoscut din lume cercetătorii din Hawai au căutat un nume pentru cel mai bătrân albatros din Midway. Așa că i-au zis Wisdom – Înțelepciunea, dându-și seama că acest vechi și magnific albatros necesita un nume care să o onoreze. În mod oficial a fost adăugat numele încă din 2006.

Un miracol al Naturii

Biologii de pe insulele din apropierea Hawaii au observat pentru prima oară apariția ouălelor pe 29 ianuarie. Uimiți, au anunțat știrile pe Twitter vineri. Albatrosul Wisdom a fost monitorizată de experți încă din 1956, supraviețuind persoanei care a clasificat-o cu toți acei ani în urmă, potrivit US Fish and Wildlife Service.

„În vârstă de cel puțin 70 de ani, credem că Wisdom a avutmai mulți parteneri de viață”, a declarat dr. Beth Flint, biologul USFWS. “Deși albatrosul se împerechează pe viață, ei pot găsi noi parteneri dacă este necesar, de exemplu dacă supraviețuiesc primului lor partener.” Ceea ce în cazul lui Wisdom s-a dovedit că nu este doar o figură de stil.

Actualul partener al Înțelepciunii este un albatros mascul numit Akeakami, cu care a incubat pui din 2012. Biologii din insulele Pacificului cred că a născut între 30 și 36 de pui de-a lungul vieții. Albatrosul eclozează ouă doar la câțiva ani – și doar unul de fiecare dată.

Refugiul național pentru viața sălbatică al atolului Midway de pe coasta Hawaii este cea mai mare colonie de albatroși din lume. Pe această insulă milioane de păsări se întorc în fiecare an pentru sezonul de împerechere.