Primarul Capitalei își făcea aranjamentele în restaurantul amplasat într-un imobil care a aparținut lui Decebal Valentin Oprea, implicat în vânzarea citostaticelor false.
Clădirea braseriei „Bonne Tarte” în care primarul Sorin Oprescu a negociat, sâmbătă seara, șpaga de 25.000 de euro, a fost modernizată de Mafia rețetelor false din Sănătate. Este vorba de gruparea trimisă în judecată, în 2014, de Parchetul de pe lângă Tribunalul București, cel mai cunoscut membru fiind Ioana Vonică, soția milionarului sibian Ilie Vonică, decedat în iunie 2014.
Agentul de vânzări de medicamente, Decebal Oprea
În ianuarie 2012, Consiliul General al Capitalei aproba un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Strada Clucerului 54, în vederea amenajării unui restaurant de peste 700 de metri pătrați. Se avea în vedere extinderea în înălțime cu un etaj și reamenajarea clădirii.
Mai mult, chiar Primăria Capitalei, prin direcția de specialitate, elibera un certificat de urbanism pentru acest proiect. Destinatarii acestor aprobări sunt un obscur agent al unor firme de distribuție de medicamente, buzoianul Decebal Valentin Oprea (38 de ani) și soția sa. Oprea era și cel care deținea imobilul din Clucerului nr.54, conform actelor prezentate la Primăria condusă de Sorin Oprescu, clădire în care primarul obișnuia să comande și să servească șpaga, conform procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA).
Firme-fantomă
Decebal Valentin Oprea este administrator în firmele Fromotek Logistic și BMG Interservice. Aceste societăți au fost considerate ca fiind unele de tip fantomă de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București care l-au trimis în judecată, în urmă cu un an, pe Oprea - împreună cu alte opt persoane - pentru constituirea unei grupări care a prejudiciat statul cu opt milioane de lei.
Mafia rețetelor false era organizată astfel: medicii din grupare emiteau rețete false care erau destinate câtorva societăți, care apoi își transferau profitul prin contracte fictive în societățile fantomă administrate de Decebal Valentin Oprea. Mai mult, buzoianul era cel care ridica banii de la bănci și care apoi îi împărțea între membrii rețelei.
La percheziția domiciliară, anchetatorii au descoperit că Oprea a încheiat un contract de vânzare a imobilului de pe Strada Clucerului către fosta sa soție, Simona Floriana Oprea. Prețul de vânzare trecut în acte era de aproape 250.000 de euro. Soția sa nu a putut fi găsită la datele de contact ale firmelor familiei.
Restaurant amenajat din mită
Denunțătorii din dosarul Oprescu au amenajat restaurantul lui Cornel Bogdan Popa, conform procurorilor DNA. „103.079 de lei plătiți de societatea denunțătoare, la solicitarea lui Popa, pentru achiziția de produse și materiale în vederea amenajării restaurantului „La bonne tarte brasserie”, aparținând Bonne Charlotte, la care este asociată soția lui Popa, Adriana Nicoleta Ioana Popa”, soția șefului de la Administrația Cimitirelor. Deoarece se temeau de acuzații de evaziune fiscală, denunțătorii i-au cerut lui Popa ca pe viitor societățile pe care i le indică pentru plata mitei să execute o parte din lucrări, pentru a putea avea personal angajat și intrări de materiale sau subcontractanți.
Greșelile edilului-șef și părerea avocatului
Sorin Oprescu a făcut mai multe greșeli care l-au trimis direct în arestul Poliției Capitalei.
Deși știa despre apropiații săi care au ajuns după gratii din cauza șpăgilor pe care le încasau, Oprescu a riscat. Este simplu de înțeles că, odată ce Solomon Wigler, consilierul său personal, a fost prins după ce a primit 204.000 de euro este și el sub lupa anchetatorilor, atent monitorizat. Oprescu s-a ferit să vorbească pe telefonul mobil, avea în foișorul din curte un aparat de bruiat semnalul acestora, dar nu a putut împiedica să fie filmat de cel care l-a „turnat”, subordonatul său din Primărie.
O altă greșeală a lui Oprescu a fost aceea că nu a reușit să-și dea seama că este urmărit în drumurile sale nocturne pe distanța Ciolpani - Corbeanca.
Deși nu a pus mâna pe banii aflați în punga de cadou, a fost înregistrat video când i-a cerut directorului din subordine să-i pună sub o pernă de pe canapea.
O altă apropiată, Nadina (Nedelea) Rus, a predat chiar în seara respectivă anchetatorilor banii cu seriile notate și a dat o declarație în care a povestit cum au ajuns banii la ea.
Consens pe linie
„Afirmaţiile d-nei Kovesi sunt corecte. Da, şi apărarea a spus din primul moment că nu a fost flagrant. Da, este adevărat, procedura, lucrurile stau cum le descrie d-na Kovesi. Probleme sunt cu fondul cauzei, iar acestea rămân în mod evident nedepășite încă de procurori. Vom depune în cursul zilelor de astăzi şi mâine mai multe cereri în acest sens”, a precizat avocatul.