Update. Care sunt condițiile pentru elevi și profesori. Cele trei reguli de aur

Update. Care sunt condițiile pentru elevi și profesori. Cele trei reguli de aur

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a făcut o serie de declarații în legătură cu condițiile în care vor reveni copiii la școală, după vacanța de Paște.

UPDATE. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 28 aprilie 2021,Hotărârea numărul 25.

Prin această Hotărâre, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației sunt abilitate să emită un ordin comun de ministru pentru reluarea anului școlar în condiții de siguranță,cu respectarea următoarelor prevederi:

a)permiterea participării zilnice cu prezență fizică la cursuri, a elevilor cu cerințe educaționale speciale, indiferent de clasă, în toate unitățile de învățământ care funcționează în localități în care nu este instituită măsura carantinei zonale, sub condiția respectării stricte a normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2;

Ne puteți urmări și pe Google News

b)permiterea participării zilnice cu prezența fizică la cursuri a întregului efectiv al claselor a VIII-a și a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, în toate unitățile de învățământ care funcționează în localități în care nu este instituită măsura carantinei zonale, sub condiția respectării stricte a normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2;

c) permiterea organizării orelor remediale, cu prezența fizică, în toate unitățile de învățământ care funcționează în localități în care nu este instituită măsura carantinei zonale, sub condiția respectării stricte a normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2. Atașat aveți Hotărârea CNSU numărul 25.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Testele rapide antigen clasice, prin exudatul naso-faringian, rămân o opţiune pentru copiii care merg la şcoală. Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat că testarea cu astfel de teste rămâne o opţiune pentru copiii prezintă simptome. Rezultatul pozitiv al unui test în salivă necesită confirmare prin retestare, fie prin PCR, fie testare rapidă antigenică. Ea a menționat că o decizie finală pe acest subiect va fi luată împreună cu Ministerul Educaţiei.

Ioana Mihăilă a mai spus că urmează să fie definitivat ordinul comun cu Ministerul Educaţiei privind reîntoarcerea la cursuri, după vacanţă, a elevilor din clasele terminale şi din clasele speciale.

„Avem o comunicare bună cu Ministerul Educaţiei. Noi am cerut un punct de vedere la Institutul Naţional de Sănătate Publică, punct de vedere care este legat de temele pe care le-am discutat cu ministrul Educaţiei. Concluziile sunt că testarea cu teste rapide antigen clasice, prin exudatul naso-faringian, rămân o opţiune pentru copiii care merg la şcoală”, a precizat ministrul Sănătății.

Despre testarea copiilor

Ioana Mihăilă a precizat că în cazul testării cu testele din salivă este nevoie de o reconfirmare, cu teste PCR sau cu teste antigen cu extrudat naso-faringian.

„În ceea ce priveşte testarea cu testele din salivă, opinia redată de specialiştii de la INSP şi care este concordantă cu recomandările internaţionale este că rezultatul pozitiv al unui test din salivă necesită confirmare prin retestare, fie prin metoda Real PCR, fie prin retestare antigenică rapidă naso-faringian. Urmează ca împreună cu Ministerul Educaţiei să luăm decizia de oportunitate a testării din salivă pentru elevii care merg la şcoală”, a afirmat Ioana Mihăilă.

Ce spune ministru despre încerea școlii

Ministrul a adăugat că există recomandări din partea INSP cu privire la reluarea cursurilor la clasele speciale şi la cele terminale. Acestea sunt legate de măsurile de prevenţie, purtarea măştii, aerisirea şi păstrarea distanţei fizice.

Întrebată dacă elevii din clasele terminale vor merge la şcoală în proporţie de sută la sută, ministrul Sănătăţii a spus:

„În momentul acesta suntem în curs de a discuta cu Ministerul Educaţiei legat de aceste aspecte. Când vom avea ordinul comun al celor două ministere, vom avea şi forma finală. Cât de curând, probabil că astăzi sau mâine va fi redactată forma finală, urmând să fie publicat”.