Evenimentul Zilei > Actualitate > Două persoane au murit după vaccinarea cu Moderna din lotul contaminat. Japonezii sunt în alertă, s-au deschis anchete
Două persoane au murit după vaccinarea cu Moderna din lotul contaminat. Japonezii sunt în alertă, s-au deschis anchete

Două persoane au murit după vaccinarea cu Moderna din lotul contaminat. Japonezii sunt în alertă, s-au deschis anchete

Două persoane au murit după ce au primit vaccinuri Moderna din lotul care a fost suspendat ulterior după descoperirea contaminanților, a declarat sâmbătă ministerul japonez al Sănătății.

Bărbații în vârstă de 30 de ani au murit la câteva zile de la primirea celei de-a doua doze de Moderna, a declarat ministerul într-un comunicat. Fiecare a primit o doză  dintr-unul din cele trei loturi  suspendate joi. Cauzele morții sunt cercetate.

Japonia a oprit utilizarea a 1,63 milioane de doze Moderna expediate către 863 de centre de vaccinare la nivel național, la mai mult de o săptămână după ce distribuitorul intern, Takeda Pharmaceutical, a primit rapoarte de contaminanți în unele flacoane.

Guvernul și Moderna au spus că nu au fost identificate probleme de siguranță sau eficacitate, iar suspendarea a fost doar o măsură de precauție.

Contaminanțiile ar fi particule metalice. Ce spune Moderna

În acest moment, nu avem nicio dovadă că aceste decese sunt cauzate de vaccinul Moderna COVID-19, au declarat sâmbătă Moderna și Takeda. Este important să se efectueze o anchetă formală pentru a determina dacă există vreo legătură.

Guvernul a mai spus că nu au fost identificate probleme de siguranță sau eficacitate, iar suspendarea celor trei loturi Moderna a fost o măsură de precauție.

Fumie Sakamoto, managerul de control al infecțiilor de la Spitalul Internațional St. Luke din Tokyo, a avertizat împotriva stabilirii unei legături între vaccinuri și decesele raportate sâmbătă.

Este posibil să existe doar o relație temporală între vaccinare și moarte, a declarat Sakamoto pentru Reuters. Sunt atât de multe lucruri pe care încă nu le știm pentru a trage concluzii cu privire la aceste două cazuri.

Începând cu 8 august, 991 de persoane muriseră în Japonia după ce au primit vaccinuri Pfizer  și 11 după ce au primit Moderna

Se consideră că contaminanțiile găsiți în unele flacoane din Japonia sunt particule metalice, a raportat radiodifuzorul public NHK, citând surse ale ministerului Sănătății.

Japonia a administrat peste 124 de milioane de vaccinuri COVID-19, cu aproximativ 44% din populație complet inoculată.

Începând cu 8 august, 991 de persoane muriseră în Japonia după ce au primit vaccinuri Pfizer  și 11 după ce au primit Moderna, dar nu a fost stabilită nicio cauzalitate între injecții și decese, potrivit ministerului Sănătății. Reacțiile adverse au fost raportate la o frecvență de 0,01% pentru lovitura Moderna.

În decesele raportate sâmbătă, fiecare bărbat a avut febră a doua zi după a doua doză și a murit la două zile după ce a primit febră. Nu au existat dovezi că vaccinurile lor conțin contaminanți, a declarat reporterilor un oficial al ministerului sănătății, potrivit reuters.