Evenimentul Zilei > Social > Ministrul Petre Daea propune izolarea caselor cu lână de oaie
Ministrul Petre Daea propune izolarea caselor cu lână de oaie

Ministrul Petre Daea propune izolarea caselor cu lână de oaie

Ministrul Agriculturii Petre Daea susține că anul acesta, în România, vor exista primele case izolate termic cu lână. În prezent se derulează procesul de agrementare a acestui produs.

În Sighet, Bacău, Bistrița şi Vâlcea au apărut deja agenți economici care fac saltele de diferite mărimi, grosimi şi densități din lână pentru termoizolarea clădirilor. Ministrul Petre Daea subliniează faptul că vor exista case și nu machete. De menționat este și faptul că în ultimii doi ani s-au făcut cercetări în institute specializate pentru folosirea lânii ca termoizolant.

„În zilele următoare vor avea loc întâlniri cu constructori de case de lemn din Germania și Belgia pentru o potențială colaborare în domeniu”, se arată într-o declarație a ministrului Agriculturii. Spre deosebire de celelalte materiale, lâna continuă să izoleze chiar și atunci când este udă și este relativ rezistentă la flacără. De asemenea, aceasta absoarbe și alți poluanți din aer, substanțe nocive ce pot fi eliberate de lacurile și finisajele parchetului, mobilei sau tocăriei, purificând astfel locuința.

 

Tăranii îi dau foc

Prețul unui kilogram de lână cumpărat direct de la țărani este situat între 2 lei și 4 lei. Din păcate, cererea nu este deloc mare și, astfel, crescătorii ajung să o ardă sau să o depoziteze în poduri, devenind hrană pentru molii și, în mod deosebit, o pierdere uriașă a unor resurse naturale.