"Menținerea relațiilor bazate pe respect reciproc este importantă datorită maghiarilor care trăiesc în România", a declarat el după o conferință de presă susținută pe un subiect diferit.  "Prin urmare, este regretabil că sentimentele anti-ungare s-au îndreptat până la cele mai înalte niveluri ale politicii românești", a subliniat Szijjarto, citat de thehungaryjournal. 

"Menținerea unor relații bune ar fi utilă nu numai etnicilor maghiari, ci și României, deoarece atunci țara se poate baza pe cooperarea Ungariei în problemele afacerilor europene și comerciale", a adăugat el.  

"Relațiile maghiare și române au avut succes și la nivel internațional", a declarat, adăugând că soluționarea recentă a problemei liceului romano-catolic din Târgu Mureș (Marosvasarhely) a avut o importanță simbolică. Totuși, creșterea tensiunilor trebuie respinsă și de aceea Ungaria va lua măsuri, chiar și la nivel internațional, împotriva oricărui sentiment anti-maghiar, a adăugat ministrul de Externe.  

În ceea ce privește alegerea liderilor Uniunii Europene, ministrul a afirmat că poziția Ungariei a fost neschimbată și clară de la început. "Orice candidat care nu respectă națiunile europene și valorile catolice și nu vrea să oprească migrația nu se poate baza pe sprijinul Ungariei", a concluzionat  Peter Szijjarto.

 

Te-ar putea interesa și: