Ministrul Nicolăescu face experimente pe bolnavi

Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate continuă să facă experimente pe pielea pacien- ţilor.

De la 1 aprilie 2008, odată cu intrarea în vigoare a contractului-cadru, sar putea schimba, din nou, modalitatea de prescriere a reţetelor. Astfel, medicii nu vor mai folosi numele în latină ale medicamentelor (spre exemplu, ibuprofen) sau DCI-ul (denumirea comună internaţională), ci numele comercial (nurofen, ibugesic sau marcofen).

În urmă cu doi ani, Ministerul Sănătăţii a decis prescrierea pe bază de DCI pentru ca sistemul sanitar românesc să fie în pas cu cele europene. Măsura avea la bază şi criterii economice. Pacienţii nu erau obligaţi să cumpere medicamentul cel mai scump, ci pe acela pe care şi-l puteau permite, dar cu aceeaşi substanţă activă şi cu acţiune similară. Specialiştii comentează că aceste modificări nu sunt în ton cu tendinţele din ţările occidentale şi dau peste cap sistemul de sănătate.

Pacienţii vor plăti mai mult

Cei mai mulţi farmacişti nu susţin măsura propusă de ministrul Eugen Nicolăescu şi o consideră populistă. Ei spun că noua modalitate de prescriere a medicamentelor, după denumirea comercială, îi va dezavantaja pe bolnavi, care vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru a-şi cumpăra pastile. „Nu vom mai avea posibilitatea să oferim pacienţilor medicamente mai ieftine, dar cu acelaşi efect. Dacă nu vom avea produsele trecute pe reţetă, bolnavii vor aştepta 24 de ore până le vom aduce în farmacii şi, în plus, vor plăti mai mult“, spune farmacistul Călin Elena, din judeţul Dolj.

Ministrul sănătăţii susţine însă că farmaciştii s-au „îmbuibat“ şi că, până acum, au prescris bolnavilor ce a fost mai scump. „Farmacistul îi spune pacientului că nu are medicamentul de un leu şi i-l dă pe cel de 10 lei“, a declarat, ieri, la Târgu-Mureş, ministrul Eugen Nicolăescu. Pe de altă parte, farmaciştii susţin că „şpaga“ se mută la medici. „Doctorii vor prescrie pe reţete produsul firmei care îi va sponsoriza să plece la congrese“, a comentat un farmacist din Bucureşti.

Doctorii sunt de acord cu schimbările

La rândul lor, medicii îi critică pe farmacişti pentru că au „targeturi“ de vânzare şi sunt forţaţi să vândă cele mai scumpe produse.

„Un medic are o relaţie de durată cu un pacient şi nu-şi permite să-l pună în pericol. Îi prescrie acel medicament de care are nevoie. De multe ori se întâmpla să le pun pacienţilor pe reţetă un medicament mai ieftin, iar ei veneau de la farmacie cu altul mai scump“, a comentat cardiologul Ionel Bratu.

Majoritatea doctorilor susţin introducerea noilor reguli, pentru că, spun ei, pacienţii nu vor mai fi bulversaţi şi vor avea tratamente stabile. „Nu este normal ca în cursul unui tratament pacienţii să tot schimbe medicamentele, chiar dacă acestea au aceeaşi substanţă activă. Sunt medicamente în care nu poţi să ai încredere (produse în ţări precum Egipt sau Bangladesh) şi, chiar dacă sunt mai ieftine, este riscant să le prescrii pacienţilor“, spune gastroenterologul Oliviu Pascu, profesor la Facultatea de Medicină şi Farmacie „Cluj-Napoca“.

ATENŢIONARE Nu toate pastilele pot fi schimbate între ele

În cele mai multe ţări civilizate (Marea Britanie, Germania, SUA), medicii scriu pe reţetă substanţa activă a medicamentului, însă pacienţii sunt informaţi despre produsele care pot fi schimbate între ele. Profesorul Ioan Fulga, şeful Catedrei de Farmacologie de la UMF „Carol Davila“, spune că măsura de acum doi ani (de introducerea a prescrierii pe bază de DCI) a fost bună, însă incompletă. În opinia sa, Agenţia Naţională a Medicamentelor ar fi trebuit să colaboreze cu MS şi să facă publică o listă cu medicamentele care pot fi schimbate între ele. „O astfel de listă a fost adoptată printr-o hotărâre de guvern, însă populaţia nu o cunoaşte“, a spus acesta. Spre exemplu, un medicament care are un impact major asupra stării de sănătate, cum este un produs prescris în boli de inimă sau ficat, este mai greu de schimbat cu un altul care are aceeaşi substanţă activă, dar excipienţi (anumite ingredinte) diferiţi.