În urma unei vizite rapide, pe litoral, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a observat nereguli în toate stațiunile estivale, principalii vinovați fiind considerați agenții economici care uită de măsurile de protecție sanitară, caz în care turiștii nu mai țin cont de distanțarea fizică obligatorie.
Ministrul Sănătății Nelu Tătaru, care a vizitat, sâmbătă, sanatoriile balneare Mangalia, Eforie Nord și Techirghiol, și-a arătat nemulțumirea față de aglomerările de pe litoral, unde măsurile de protecție sanitară sunt uitate. Ministrul a declarat, pentru EVZ, că ar face și el plajă, cu familia, pe litoral, dacă ar găsi locuri unde se respectă niște reguli anti-pandemie.
„Dacă nu aș găsi aceste locuri și nu s-ar respecta măsurile de siguranță sanitară, nu aș face, credeți-mă. A fost un moment când am luat aceste măsuri de relaxare și le-am luat cu anumite norme. Inclusiv la plajele deschise, inclusiv la plajele private. Au fost niște norme, niște reguli care trebuiau doar aplicate”, a spus Nelu Tătaru.
Constatarea lui este că „agenții econimicii s-ar părea că nu au recurs la respectarea acestor norme și atunci vedem ce se întâmplă pe litoral”. El a mai observat că în locurile aglomerate de pe litoral precum și în spațiile închise, oamenii uită să poarte măștile de protecție pe față și „haideți să ne reamintim și să punem această mască”.
Deși la începutul sezonului estival, ministrul Sănătății spunea că nu este exclusă închiderea stațiunilor aglomerate, unde turiștii nu respectă distanțarea fizică, dând ca exemplu Vama Veche, acum Nelu Tătaru susține că nu este de competența ministerului său: „Ministerul Sănătății este cel care face aceste recomandări, care face anumite verificări, nu este cel care ia măsurile, cel care le impune. La nivelul Ministerului de Interne, după cum știți și legea spune foarte clar, Poliția, Jandarmerii, Poliția Locală, DSU, pompierii”.
Întrebat despre faptul că la proiectul de declarație pe proprie răspundere pentru admiterea copiilor în școli, propus de Ministerul Sănătății, a fost invocat un articol din Codul Penal care nu are nicio legătură cu falsul în declarații ci cu mita, Nelu Tătaru a spus că „vom verifica și vom modifica”.
„Eu nu am afirmat de acest articol, personal, ca ministru al Sănătății. Am recomandat doar ca, pentru fiecare părinte care își cunoaște cel mai bine copilul să-și poată evalua, să ne ajute într-o anchetă preliminară, atât observațională, cât și ancheta epidemiologică în desfășurare. Acea simptomatologie pe care un copil este posibil să o aibă în ultimele zile este punctul de începere al unei anchete epidemiologice în contextul în care acel copil va veni în colectivitate”, a precizat Nelu Tătaru.
El a comentat și ultimul raport, cel de sâmbătă, al cazurilor de infecții cu noul coronavirus: „Suntem pe acea marjă de stabilizare, vom avea o perioadă de dinți de fierăstrău. Vedeți 1189 de cazuri la aproape 23 de mii de teste, vor urma două zile cu probabil un număr mai mic de cazuri pozitive, fiindcă vom avea și un număr mai mic de teste lucrate, dar să vedem și săptămâna viitoare. Suntem pe o perioadă de stabilizare, dar trebuie să ajutăm și noi această perioadă dacă vrem într-adevăr să ajungem pe o pantă descendentă”.
Nelu Tătaru nu ar vrea să dea un termen pentru deschiderea restaurantelor. „Sper ca până în sezonul rece să coborâm pe acea pantă descendentă și să avem deschise restaurantele într-un context de respectare a unor reguli” a spus ministrul. În opinia lui, pentru deschiderea restaurantelor „ar trebui să avem cel puțin două săptămâni de scădere a numărului de cazuri de la o zi la alta”. Iar deschiderea bazinelor din incinta sanatoriilor balneare, „să sperăm că spre sfârșitul toamnei”.