Ministrul Muncii a făcut anunțul: cum puteți beneficia de șomaj tehnic, pas cu pas

Ministrul Muncii a făcut anunțul: cum puteți beneficia de șomaj tehnic, pas cu pas

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat, marți, în timpul unei intervenții live, că de miercuri, 1 aprilie, firmele, PFA-urile și alți angajati pot depune documentele pentru a beneficia de șomajul tehnic.

”Ordonanțele 30 și 32 au intrat în vigoare. Din 1 aprilie activitatea tuturor celor care solicită sprijin pentru șomaj tehnic va fi în atenția AJOFM-urilor și AJPIS-urilor. Prin cele două ordonanțe, Guvernul Ludovic Orban vine cu sprijin pentru acoperirea salariilor în cuantum de maxim 75% pentru toți angajații cu contracte de munca afectate de situația de criză. În egala măsură, vin  și în sprijinul celor care desfașoară activități prin alte forme contractuale”, a declarat ministrul.

Toate AJOFM-urile din județele în care își au sediile sociale angajatorii vor prelua solicitările acestra pentru acordarea șomajului tehnic exclusiv online. De mâine se depun solicitările pentru perioada aferentă lunii martie, urmând ca din 16 aprilie să se depună cererile pentru perioada din luna respectivă, până la data la care este în vigoare Starea de urgență.

Astfel, un angajator care are angajați deja înscriși în REVISAL, va depune la AJOFM  următoarele acte: o cerere, o declarație pe propria răspundere, lista angajaților pentru care fondurile guveramentale. ”Nu este nevoie de certificat de urgență”, a mai specificat ministrul.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Reamintesc că măsurile luate de Guvernul Ludovic Orban se raportează la decretul privind Starea de urgență. Evident, vor apărea reglementări ulterioare adaptate situații de la acel moment. (..) Guvernul e conștient că pentru angajator este important să-și păstreze angajații, care, odată ce această perioadă trece vor putea reveni în pozițiile deținute anterior, fiind cei mai calificați.

Fac un apel către angajatori: să evite situația încheierii brutale a contractului de muncă cu angajații lor, cu atât mai mult că există această posibilitate de ajutor financiar. Nu e ușor nici pentru dânșii și nici pentru angajații care primesc un simplu mesaj că nu mai au nicio formă de venit. Vă rog să avem înțelegere și unii și alții pentru a depăși împreună această perioadă dificilă”, a mai precizat ministrul Muncii.

Violeta Alexandru a dat asigurări că toate documentele se transmit în format electronic, prin e-mail. De mâine toate AJOFM-urile sunt pregătite să primească solicitările beneficiarilor. Plățile se vor face în termen de mai puțin de 15 zile.

PFA-urile, artiștii, cabinetele individuale de stomatologie pot beneficia de șomaj tehnic

Vor putea beneficia de șomaj tehnic și ”alți profesioniști”, așa cum sunt ei numiți în cele două ordonanțe anterior menționate: de la PFA-uri la întreprinderi individuale, familiale, cabinete individuale de medicină dentară, cabinetele psihologice, alte astfel de activități. Și în cazul acestora ajutorul de la stat e în cuantum de 75% din salariul mediu brut , din care se vor plăti contribuțiile de sănătate și impozit.

Și acești profesioniști trebuie să depusă, de miercuri, documentele necesare în format electronic: o cerere, o declarație pe propria răspundere care atestă că s-a întrerupt activitatea ca urmare a epidemiei de Covid 19 și un extras de cont bancar. Banii se vor vira în termen de 20 zile de la primirea solicitării în contul menționat.

A doua categorie vizează sportivii, antrenorii, arbitrii și alte persoane care intră sub incidența Legii 69 / 2000. Aceștia vor trebui să depună exact aceleași acte menționate mai sus. Vor beneficia de 75%  din venit, dar nu mai mult de 75% din valoarea venitului mediu brut la nivel național. În cazul lor, structura sportivă angajatoare poate oferi, independent de ajutorul de la stat pentru șomajul tehnic, și alte compensații.

O a treia categorie de persoane sunt cele care obțin venituri din drepturi de autor ( L 8 / 1996) – scriitori, fotografi, artiști plastici. Și ei pot beneficia de o indemnzație fixă în valoare de 75% din salariul mediu brut, iar pentru obținerea acesteia vor depune o cerere, declarația și un extras de cont.