Ministrul Mediului recomandă raționalizarea apei potabile. Care este situația rezervelor României

Sursa foto: 27600709 © Tanawat Pontchour | Dreamstime.com

România nu riscă să rămână fără apă în condițiile în care canicula și seceta pedologică se extinde, dar există comunități care se confruntă cu probleme grave. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, face apel la populaţie să utilizeze rațional apa potabilă și să reducă din consum. Oficialul guvernamental face o serie de recomandări cetățenilor pentru a trece mai ușor peste această perioadă dificilă cu călduri peste normal.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, face mai multe recomandări populației pentru a economisi apa potabilă, în această perioadă de caniculă și secetă prelungită. Potrivit spuselor sale, oamenii trebuie să renunțe la irigarea grădinilor, chiar dacă acest lucru va afecta culturile pe care le dezvoltă pe lângă locuințe. Dincolo de aceasta, ministrul are mai multe recomandări pentru cetățeni astfel încât să raționalizeze consumul de apă potabilă.

„Sfaturile sunt cunoscute, lumea a auzit despre ele, dar nu ne gândim în fiecare zi să nu facem baie în cadă, să folosim dușul pe un timp cât mai scurt și fără a beneficia de plăcerea deosebită de a sta minute în șir sub duș. De a nu mai lăsa apa sau robinetul deschis în momentul în care ne spălăm pe dinți, de a nu uita robinetul să curgă, când nu avem nevoie de apă. Sunt foarte multe metode. Dar cel puțin dușul salvează zeci de litri de apă dacă nu facem baie în cadă. Și oprirea robinetului atunci când folosim efectiv apa”, a declarat ministrul Mediului.

Tanczos Barna susține că în acest moment România nu riscă să rămână fără apă, dar sunt localități și comunități afectate. Însă, susține el, rezervele de apă stau relativ bine.

Tanczos Barna, Ministrul Mediului

Ministrul recomandă raționalizarea resurselor de apă

Ministrul Tanczos Barna a precizat că sunt probleme acolo unde apa potabilă este folosită la irigații deoarece consumul crește foarte mult în dauna cetățenilor. Din cauza celor care folosesc apa pentru irigații, au de suferit cei care o folosesc doar pentru consumul propriu.

„Sunt locații afectate, sunt localități, comunități afectate, dar per ansamblu, în continuare, marile rezervare, marile lacuri de acumulare stau bine. Sunt la un grad de umplere de 68 - 70 de grade, chiar unele sunt peste 80 sunt și câteva cu cantități mai mici de apă. Dar încă nu suntem în zona de reducere critică, sub un prag critic. Vom analiza mâine dimineață încă o dată, aceste situații pe care le primesc aproape zilnic”, a precizat Tanczos Barna.

Ministrul a precizat că per ansamblu situația nu este gravă dar sunt mai multe localități cu probleme, acolo unde sistemul de alimentare cu apă potabilă este alimentat din puțuri forate. Aici cantitățile sunt gândite pentru un consum normal și este nevoie de economie.

„Per ansamblu, situația nu este încă gravă, dar sunt câteva localități afectate, pentru că exact acolo unde sistemul de alimentare cu apă potabilă s-a alimentat din puțuri forate, cantitățile sunt gândite pe un consum normal. În momentul în care se irigă grădinile, se dublează, se triplează, crește de 5 ori cantitatea consumată de localitatea respectivă, de comunitatea respectivă și apar problemele”, a mai spus ministrul la Antena 3.