Evenimentul Zilei > Actualitate > Ministrul Mediului confirmă declarațiile prințului din Austria: Nu există foto sau video cu Arthur. Urmează un test ADN
Ministrul Mediului confirmă declarațiile prințului din Austria: Nu există foto sau video cu Arthur. Urmează un test ADN

Ministrul Mediului confirmă declarațiile prințului din Austria: Nu există foto sau video cu Arthur. Urmează un test ADN

Controversa de proporții internaționale din jurul uciderii ursului Arthur cunoaște un nou episod. Garda de Mediu și Garda Forestieră au finalizat cercetările și au primele concluzii.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat, marți, concluziile controlului făcut de Garda de Mediu și de Garda Forestieră. Demnitarul a explicat că ministerul nu are vreo informație legată de existența ursului Arthur.

Ursul Arthur avea procese verbale pentru daunele provocate

Echipele de control menționate au finalizat cercetările la Ojdula, unde asociația de vânători a cerut mai multe recoltări. Au fost 3 dosare dintre care două respinse, iar dosarul aprobat include procese verbale de daune pentru pagubele cauzate de animal, a precizat ministrul.

Toate rapoartele au fost cerute de Procuratură și de DNA, a spus ministrul UDMR, și a explicat că nu poate să prezinte informații detaliate tocmai din acest motiv. Însă, a mai declarat acesta, „din aceste rapoarte concluzionăm că s-a aprobat recoltarea de urs brun în baza ordinului care aproba cele 140 de exemplare de intervenție și în baza aprobării care s-a emis de minister”.

Animalul a fost recoltat la 22 de zile distanță de la ordinul de derogare. Nu există foto sau video cu Arthur

„Ursul a fost recoltat la 22 de zile distanță de la ordinul de derogare. Seară de seară s-a urmărit modul în care ursul intră în gospodării sau intră în localitate. Trebuie să asigurăm punerea cu celeritate în executare în astfel de cazuri pentru că sunt cazuri de forță majoră. În 13 martie a avut loc recoltarea, de către un cetățean străin, prințul, documentele depuse de către această persoană cu cetățenie austriacă au fost verificate, a avut autorizație de vânătoare și permis de port armă și legea a fost respectată”, a specificat Tanczos Barna. Oficialul a precizat că vânarea ursului a avut loc la 2-300 de metri de prima casă, în afara ariei protejate.

Totuși, nu există poze sau materiale video cu ursul care cauza probleme. Derogarea a fost dată doar pe bază de proces verbal, deși existau 22 de procese verbale de pagubă.

„Sunt 22 de procese verbale de pagubă în localitatea respectivă. 8.01.2021 ultima sesizare. Derogarea a fost dată pe data de 17.02.2021. Nu avem poză cu ursul care cobora în localitate. S-a dat aprobare pentru un exemplar și a fost extras un exemplar. Căutăm acum dovada indentificării ursului Arthur. Nu există film sau poze. Se spune că ursul venea în cursul serii. Este doar proces verbal. Nu există poze în perioada de monitorizare, există doar după ce a fost recoltat”, a declarat Tanczos Barna.

Urmează un test ADN cu probe de la ursul ucis. Arthur nu era cel mai mare urs. ”Avem o populație superbă de urși bruni”

De asemenea, ministrul Mediului a arătat că instituția pe care o conduce nu are nicio informație despre existența ursului Arthur: „la ministerul Mediului nu am găsit rapoarte de monitorizare, până în momentul apariției acestor informații în presă, ministerul nu a deținut nicio informație cu privire la existența ursului Arthur”.

El a spus că a cerut un test ADN cu probe de la ursul ucis, pe care să le compare cu ADN de urs pe care l-ar avea asociațiile de monitorizare. În plus a cerut fotografii cu urși penru a vedea dacă în fotografia cu ursul ucis ar fi cu adevărat Arthur.

Tanczos Barna a ținut să precizeze faptul că ursul ucis de prințul austriac nu era cel mai mare din România. „El avea 593 de puncte și din câte știu ursul lovit de o mașină la Sovata avea 620 de puncte. Avem o populație superbă de urși bruni, am văzut poze superbe, în România există urși mult mai mari decât 593 de puncte”

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: