Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a vorbit, în interviul acordat Antena3 și despre soarta Inspecţiei Judiciare (IJ), după ce CSM a respins prin vot şi propunerea de trecere a IJ la Ministerul Justiţiei.
Toader lasă să se înţeleagă că nu renunţă la ideea de a scoate IJ de sub tutela CSM. Cele două variante luate în calcul sunt modelul francez - cu IJ la Ministerul Justiţiei şi modelul italian - cu IJ ca instituţie de sine stătătoare.
Toader despre „CARTOFUL FIERBINTE” din Justiție. TRASEUL RAPORTULUI controlului de la DNA din ciclul o „scrisoare pierdută”: „Nefirescul la limite maxime...”
"Toată această tensiune dintre Inspecţia Judiciară şi CSM, între IJ şi DNA nu a făcut decât să aducă solide argumente pentru faptul că IJ trebuie să fie scoasă de sub tutela CSM", a explicat Tudorel Toader la Antena 3, referindu-se la scandalurile publice din ultima perioadă, pe fondul controlului IJ la DNA.
Tudorel Toader, cel mai important om al momentului, RUPE TĂCEREA. Ministrul Justiției explică DE CE a fost MARELE ABSENT DE LA CSM
Tudorel Toader a vorbit și despre înființarea unui alte structuri care să facă urmărirea penală în cazul magistraților.
„Este prima dată când aud că în redacții se știe cu o zi înainte cine va fi chemat la DNA. Dacă este așa, vă spun, ca să mă exprim neacademic, este groaznic, Aceste vulnerabilități au și o parte pozitivă, aceea ca românul să cunoască adevărata față a justiuției. Nu trebuie să vedem doar forma Justiției, ci și conținutul ei. De aceea, am propus ca, pe lângă DIICOT și DNA, să existe o a treia structură care să aibă o competență specială care să facă urmărirea penală în cazul în care cei urmăriți sunt magistrații. Care este rațiunea acestei propuneri? Pentru a elimina o astfel de presiune asupra judecătorului care judecă o cauză și are temerea că ar putea să devină subiectul unei cauze penală”, a precizat Tudorel Toader.