Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a reiterat joi faptul că procurorul Elisabeta Ponea, al cărei nume apare în dosarul de trafic de influenţă al lui Adrian Duicu, fost preşedinte al CJ Mehedinţi, nu se regăseşte printre propunerile transmise preşedintelui pentru funcţiile de conducere de la Ministerul Public.
Cazanciuc a făcut aceeaşi declaraţie în aprilie la un post de televiziune iar acum a fost solicitat să comenteze conţinutul referatului DNA pentru acest dosar, care arată că Ministerul Justiţiei a transmis un document din care reiese contrariul, potrivit Agerpres.
'Am spus corect la TVR. Potrivit legii, ministrul Justiţiei face propuneri preşedintelui României. Doamna Ponea nu se găseşte printre propunerile transmise preşedintelui. (...) Aşa spune legea în momentul de faţă aşa cum a fost modificată în 2005. (...) Propunerile mele sunt procurorii aflaţi în momentul de faţă în funcţie. (...) Acestea au fost propunerile ministrului Justiţiei', a afirmat Cazanciuc.
Cum a fost procedura de selecţie
La procedura de selecţie a participat şi Elisabeta Ponea, a precizat ministrul, dar nu a fost selectată şi au fost transmise preşedintelui României alte propuneri.
'Au fost zeci de procurori în acest proces de selecţie. Din punctul meu de vedere, dincolo de condiţia prevăzută de lege, şi anume aceea a unei vechimi de 10 ani, au fost avute în vedere şi alte criterii, cum ar fi experienţa profesională, probitatea şi dorinţa acelor procurori de a face echipă. Pentru ca aceste condiţii să fie întrunite, am iniţiat un dialog cu procurorul general, cu şeful DNA, cu membrii CSM. Când toate aceste condiţii au fost întrunite, au fost transmise propunerile preşedintelui României. Doamna Ponea a avut două mandate de procuror general la Parchetul Curţii de Apel Craiova, una dintre cele mai mari unităţi de parchet din ţară. Deci, avea experienţa profesională (...), dar celelalte condiţii nu au fost întrunite', a mai afirmat ministrul Justiţiei.
Despre Elisabeta Ponea
Cazanciuc a adăugat că o cunoaşte pe Elisabeta Ponea de când era procuror general la Parchetul Curţii de Apel şi că a lucrat cu aceasta în perioada 2006 - 2009.
'Experienţa profesională nu e suficientă pentru a face propuneri preşedintelui României. Este nevoie să facă parte dintr-o echipă, echipa să-şi asume toţi membrii pentru a avea într-adevăr performanţă', a spus el.
Referatul DNA
Discuţii între Adrian Duicu, fost preşedinte al CJ Mehedinţi, şi Adrian Bădescu, consilier la Cancelaria Prim-ministrului şi preşedinte al TSD Mehedinţi, în legătură cu numirea Elisabetei Ponea într-o funcţie de conducere la PÎCCJ sau DNA, dar şi faptul că propunerea în cazul procuroarei a fost înaintată CSM de către ministrul Justiţiei apar în referatul procurorilor anticorupţie prin care aceştia cereau prelungirea măsurii arestării preventive în cazul fostului şef al CJ Mehedinţi.
'La data de 4 septembrie 2013, Ministerul Justiţiei a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea ca numita Elisabeta Ponea să fie numită în funcţia de procuror şef al Secţiei Judiciare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie', se mai spune în document.
În 3 aprilie, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat la TVR 1 că procurorul Elisabeta Ponea nu se regăseşte printre propunerile făcute nici pentru Parchetul General, nici pentru altă structură de Parchet.