Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a precizat că se impune unificarea practicii în ceea ce priveşte aplicarea legii penale mai favorabile, avându-se în vedere atât decizia Curţii Constituţionale a României (CCR), cât şi cea a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) emise în această materie.
Potrivit ministrului, această sarcină revine în primul rând ÎCCJ, iar în situaţia în care nu va putea fi formulată o practică unitară, soluţia va trebui găsită în procesul decizional din Parlament, în circuitul legislativ aflându-se un proiect al Ministerului Justiţiei pe această temă.
'Nu avem încă motivarea in extenso, nu a fost publicată în Monitorul Oficial, dar discutăm aici de aplicarea legii, nu neapărat de elaborarea unei legi. Avem deja o decizie a Înaltei Curţi referitoare la aplicarea legii penale mai favorabile, avem deja o decizie a CCR în aceeaşi materie. Discutăm în continuare de aplicarea legii. În schimb, avem în Parlament un proiect de act normativ trimis de Ministerul Justiţiei, după consultarea cu CSM la începutul anului, care încerca să soluţioneze această chestiune, ce nu a putut fi soluţionată, din păcate, între profesioniştii dreptului înainte de intrarea în vigoare a Codurilor. O să vedem soluţia după publicarea deciziei CCR şi în procesul decizional de la Parlament vom ţine cont de cele două decizii ale Înalte Curţi şi ale CCR. Principalul rol în momentul de faţă revine, evident, Înaltei Curţi în a unifica practica. Aceasta este una dintre chestiunile care, într-adevăr, poate genera practică neunitară şi discuţii în sistem. Sperăm, dacă nici decizia CCR nu va aduce suficientă claritate în sistem, să tranşăm această chestiune, având deja două decizii, în procesul decizional din Parlament', a spus acesta.
Curtea Constituţională a României a decis marţi că în aplicarea legii penale mai favorabile nu se pot combina prevederi din noul şi vechiul Cod penal.