Tudorel Toader a dezvăluit modul în care analizat activitatea procurorului general Augustin Lazăr şi a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, declanşată după decizia CCR care a constatat că DNA şi-a depăşit atribuţiile în demararea anchetei pe modul de elaborare a OUG 13. În plus, el a dezvăluit că intenționează să dispună ”un audit extern care să verifice DNA, DIICOT și Înalta Curte.
Prima zi de mandat ca ministru am avut onoarea ca premierul să mă solicite să reprezint Guvernul în fața CCR, pledând pentru existența unui conflict juridic(...).Dacă eu am pledat în fața Curții, dacă decizia Curții a fost în sensul susținerii mele, apreciez soluția dată”, a precizat ministrul Toader în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3.
„Au existat, din păcate, multe astfel de conflicte. Poate unele mai grave, poate altele mai puțin grave și Curtea din care făceam și eu parte a dat aceleași trei direcții: a constatat conflictul, a constatat cauza și a dat remediul pentru viitor(...). Dintre toate conflictele constatate de Curte, niciodată nu s-a recurs la sancțiuni altele decât remediile constituționale”, a mai spus Tudorel Toader.
„Conflictele juridice de natură constituțională niciodată nu se nasc între persoane fizice. Conflictele se nasc numai între autorități. Dacă în actele, faptele, procedurile în care se naște un conflict apar fapte de natură penală cu caracter individual, atunci acea faptă poate să atragă răspunderea chiar și penală. Dar conflictul în sine poate să apară numai între autorități. Curtea Constituțională are competența să soluționeze conflictul, iar Curtea Constituțională nu aplică sancțiuni. Ea nu judecă fapte, persoane”, a adăugat el.
Tudorel Toader: Nu sunt organ de anchetă penală. Pot să verific modul în care DNA s-a raportat la valorile constituționale
„Am considerat necesar să fac acea evaluare, pentru că și eu simțeam că este un derapaj. Aveam decizia în mână, pledasem la CCR. N-am uitat și nu uit faptul că legea permite evaluarea procurorilor pe fond”, a spus ministrul Justiției.
„Voi dispune un audit, un audit extern care să verifice, dar nu DNA şi Ministerul Public şi DIICOT, pentru că procurorii din România, cei 2.650 de procurori funcţionează, îşi desfăşoară, îşi îndeplinesc competenţele în structurile de bază ale Ministerului Public, Parchete de pe lângă Judecătorii, Tribunal, Curte, la DIICOT sau la DNA. Şi atunci ai fi nedrept dacă te duci la fond să te opreşti la unii şi să îi ocoleşti pe alţii. Vă declar (...) că într-un timp pe care nu l-am stabilit, după o procedură legală, voi dispune în calitate de ministru un audit extern la cele trei structuri ale Ministerului Public - DNA, DIICOT şi Înalta Curte”, a declarat Tudorel Toader la Antena 3.