Considerând că proiectul de lege în forma inițială „nu este o soluție minune”, Tudorel Toader le-a cerut senatorilor să amâne dezbaterea pentru ca ministerul să vină cu amendamente
Comisia juridică a Senatului a amânat, ieri, în unanimitate, la cererea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, până pe 11 aprilie, dezbaterea proiectului de lege pentru graţierea unor pedepse. În cadrul discuțiilor, Toader a explicat că ministerul se gândește la un pachet de măsuri complementare legii grațierii, care să elimine aglomerația din închisori. „La nivel de Guvern am vorbit și, în mai multe rânduri, şi cu primul-ministru. Noi exprimăm convingerea faptului că proiectul de lege, în forma iniţială sau forma amendată pe parcurs, nu reprezintă soluţia miracol, minune, care să rezolve problemele din penitenciar”, a spus ministrul. El a precizat că trebuie rezolvată problema penitenciarelor, „nu numai graţierea, nu numai iertarea”. Proiectul legii grațierii a fost trimis Parlamentului de fostul ministru al Justiției, Florin Iordache.
Munca în închisoare, vechime la pensie
Aleșii mai pregătesc un proiect de lege legat de închisori. Potrivit legislației românești, perioada petrecută în închisoare nu se consideră vechime în muncă. Pentru stabilirea cotizației la pensie, vechimea unui condamnat este luată în considerare atunci când executarea pedepsei a fost suspendată și condamnatul respectiv merge în continuare la muncă.
Un grup de parlamentari dorește să soluționeze acest lucru, astfel că vor să le recunoască deținuților perioada petrecută după gratii ca vechime în muncă, însă cu anumite condiții.
Astfel, aleșii vor ca de ți nuții care nu sunt condamnați pentru omor cu premeditare, trădare națională sau fapte grave de corupție, să aibă trecută pe cartea de muncă și perioada petrecută în închisoare. Condiția pentru ca aceștia să poată beneficia de vechime este să fi muncit în detenție. „Acești oameni sunt privați doar de libertate, nu și de dreptul la o viață, să-i spunem cât de cât normală. Dacă deținuții nu au interzis la muncă cât sunt închiși, eu cred că acestă perioadă petrecută în închisoare trebuie să fie recunoscută ca perioadă lucrată atunci când omul își depune dosarul de pensionare” a declarat, pentru EVZ, unul dintre aleșii care lucrează la modificarea legii penale.
Drepturile omului în închisoare
Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale din Parlament a organizat, ieri, o dezbatere publică pentru identificarea soluțiilor sustenabile pentru respectarea drepturilor omului în România din perspectiva executării pedepselor privative și neprivative de libertate. Câteva dintre soluțiile pe care le-a propus Prof. Univ. Dr. Ioan Durnescu, de la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea București, sunt: recalibrarea măsurilor alternative, reanalizarea limitelor speciale pentru infracțiunile patrimoniale, reanalizarea modului de reglementare a concursului și a recidivei și introducerea unei noi forme de liberare condiționată – reducerea cu până la jumătate a pedepsei la nerecidiviștii cu pedepse de până la 5 ani. Alte măsuri propuse au fost îmbunătățirea condițiilor de detenție, reintegrarea în societate a deținuților, desfășurarea cursurilor de calificare pentru persoanele private de libertate și pachete atractive pentru angajator, care să stimuleze angajarea celor eliberați.