Ministrul irlandez al Afacerilor Externe și Comerțului, Charlie Flanagan: Pentru Irlanda, Uniunea Europeană reprezintă un interes național vital

Ministrul irlandez al Afacerilor Externe și Comerțului, Charlie Flanagan: Pentru Irlanda, Uniunea Europeană reprezintă un interes național vital

La 1 mai 2004, într-o ceremonie istorică și emoționantă, organizată în Parcul Phoenix din Dublin, Președinția irlandeză a Uniunii Europene a fost încântată să primească zece noi state membre în UE, în cadrul singurei şi celei mai mari expansiuni a Uniunii.

Din fericire, România și Bulgaria ni s-au alăturat în 2007, urmate de Croația în 2013.

Rezultatul referendumului recent privind continuarea apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană a fost un rezultat nedorit, care aduce provocări majore pentru Uniunea Europeană și pentru Marea Britanie. Guvernul irlandez, deȘi de-zamăgit, respectă pe deplin decizia poporului britanic. Noi, în Irlanda, desigur, ne vedem viitorul în cadrul Uniunii Europene.

Atitudine pozitivă față de UE

Ne puteți urmări și pe Google News

Poporul irlandez a avut, din motive întemeiate şi în mod constant, una dintre cele mai pozitive atitudini faţă de UE.

Uniunea Europeană a creat spațiu pentru ca Irlanda să se dezvolte din punct de vedere economic și social după ce aceasta a traversat mai mult de un secol de subdezvoltare. Calitatea de membru ne-a oferit acces la cea mai mare piață unică din lume și, mai important, a oferit Irlandei putere de decizie în stabilirea regulilor care guvernează această piață.

Calitatea de membru ne-a permis să ne diversificăm comerțul și să ne construim o economie bazată pe cunoaștere modernă care oferă locuri de muncă pentru o forță de muncă mai bine educată și mai prosperă.

Calitatea de membru a permis Irlandei să aibă mai mult succes pe scena internațională, prin capacitatea sa de a influența politica externă a UE. Această calitate a creat, de asemenea, spațiul pentru construirea unei societăți mai echilibrate.

FOTO: Premierul britanic, Theresa May, a discutat cu omologul irlandez, Enda Kenny, marți, la Londra, despre Brexit și consecințele sale FOTO: AGERPRES

Cum ar fi fost Irlanda fără UE?

Au existat, desigur, dificultăți pentru Irlanda, în ultimii patruzeci de ani, iar apartenenţa la Uniunea Europeană nu este un panaceu.

Deoarece noi nu suntem imuni la curenții periculoşi ai economiei mondiale, Uniunea Europeană nu ne-a putut proteja de efectele negative ale recentei crize economice.

Cu toate acestea, este dificil să ne imaginăm cum Irlanda ar fi putut să depăşească atât de repede această criză sau cum ar fi putut să atingă nivelurile actuale de prosperitate, dacă nu ar fi făcut parte din Uniunea Europeană.

Progresul continuu și creșterea economică a Uniunii Europene reprezintă, pentru Irlanda, un interes național vital. Apărarea acestui interes național vital va fi esențială pentru noi în abordarea viitoarelor negocieri dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie. Există un echilibru delicat care trebuie protejat. Pe de o parte, este în interesul tuturor statelor membre ca Marea Britanie să mențină cele mai strânse legături posibile cu UE. Prosperitatea noastră este legată de a lor și convingerea poporului britanic că UE a colaborat cu Marea Britanie într-un mod deschis și echitabil va crea o piatră de temelie solidă pentru relații bune în viitor.

Pe de altă parte, orice acord cu privire la relațiile viitoare dintre Marea Britanie şi UE ar trebui să se bazeze pe un echilibru între drepturi și obligații.

Irlanda, care face parte din echipa de negociere a UE, va juca un rol activ în definirea abordării UE. Vor exista chestiuni comune tuturor statelor membre, cu toate acestea intensitatea deosebită a legăturilor noastre economice cu Marea Britanie conferă Irlandei un interes distinct.

Dar Irlanda are propriile interese unice, foarte importante, care vor trebui să fie discutate ca parte a acestei abordări comune.

Pace durabilă

În primul rând, Uniunea Europeană a jucat un rol esențial în sprijinirea procesului de pace în continuă desfășurare din Irlanda de Nord. În timp ce fondurile europene au jucat un rol vital, identitatea comună de cetățeni europeni i-a ajutat, de asemenea, pe sindicaliștii și naționaliștii din Irlanda de Nord să găsească un spațiu mai larg pentru a se adapta la diferențele culturale, politice și constituționale istorice.

Avem acum, pentru prima dată după multe secole, o pace durabilă și echitabilă pe insula Irlandei. Frontiera dintre Nord și Sud este acum aproape invizibilă. 30.000 de oameni o traversează în fiecare zi spre locul de muncă, pentru afaceri, pentru socializare. Ei fac acest lucru fără impedimente și în mod natural, situaţie foarte diferită de perioada pe care mulți dintre noi și-o mai amintesc, în care graniţa cu posturi vamale și puncte de control crea diviziuni de teritorii și între oameni. Restaurarea unei astfel de frontiere pe insula Irlandei ar fi un regres.

Orice nouă relație dintre UE şi Marea Britanie trebuie să continue să întărească şi să susțină o pace durabilă pe insula Irlandei.

Legături irlandezo-britanice

În plus, legăturile dintre Irlanda și Marea Britanie sunt numeroase și profunde. Alături de limba și sistemul juridic comune, Zona Comună de Călătorie dintre Irlanda și Marea Britanie a existat încă din anul 1922 și reflectă legături istorice strânse între cele două insule, permițând libera circulație a persoanelor între cele două țări de la obținerea independenței Irlandei. Este important ca orice noi aranjamente care pot apărea între UE și Marea Britanie să recunoască valoarea acestor legături şi necesitatea lor.

În cadrul negocierilor viitoare, este important ca Uniunea Europeană să acorde prioritate dezvoltării. Negocierile dintre UE și Marea Britanie vor fi importante, dar ele nu trebuie să dețină exclusivitatea.

O Uniune Europeană care să permită creșterea economică și care este o forță pentru pace în regiunea sa și în lume, va continua să fie la fel de importantă în anii următori, cum a fost şi în ultimii 60 de ani.

Prin folosirea întregului său potenţial, UE poate minimiza daunele cauzate de ieșirea Marii Britanii din Uniune și poate forma pivotul în jurul căruia toţi să ne construim dezvoltarea viitoare.Irlanda va continua să facă tot ce îi stă în putere pentru realizarea acestui obiectiv.