Miniştrul de externe român,Teodor Meleşcanu, şi omologul său din Ucraina, Pavlo Klimkin, au convenit, joi, la Cernăuţi, demararea unor negocieri în vederea încheierii unui protocol privind aplicarea noii Legi a Educaţiei din Ucraina, prin care dreptul membrilor comunităţii româneşti din această ţară de a învăţa în limba maternă să fie garantat, potrivit Agerpres.
„Am convenit împreună cu domnul Klimkin să deschidem şi să închidem cât mai rapid negocierile pentru elaborarea unui document comun de colaborare, un protocol referitor la temele legate de aplicarea Legii Educaţiei şi mai ales de dezvoltarea ulterioare a legislaţiei secundare", a afirmat Meleşcanu.
La finalul întrevederii cu omologul său ucrainean, șeful diplomaţiei române a anunţat că România îşi va menţine îngrijorarea faţă de Legea educaţiei din Ucraina „până se va găsi o soluţie realistă”. Meleșcanu a mai prezicat că actul normativ adoptat de Parlamentul de la Kiev „are un impact negativ asupra dreptului la educaţie în limba maternă pentru persoanele care aparţin minorităţii române”.
Pe 25 septembrie, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a promulgat o nouă Lege a educației, potrivit căruia în licee și în facultăți se va preda doar în ucraineană, iar educația în limbile minorităților va fi disponibilă doar în grădinițe și școli primare, clasele I-IV.
În urma promulgării legii în Ucraina, președintele Klaus Iohannis și-a anulat vizita programata pentru luna octombrie în Ucraina, iar Parlamentul României a adoptat o Declarație în care afirmă că Legea Educației 3419-D „limitează drastic drepul la educație în limba meternă pentru etnicii români din Ucraina”, în număr de peste 400.000 de persoane.