Evenimentul Zilei > Politica > Ministrul Energiei sfidează milioane de români. Virgil Popescu refuză să dea explicații despre scumpirea energiei
Ministrul Energiei sfidează milioane de români. Virgil Popescu refuză să dea explicații despre scumpirea energiei

Ministrul Energiei sfidează milioane de români. Virgil Popescu refuză să dea explicații despre scumpirea energiei

Ministrul liberal al Energiei, Virgil Popescu sfidează milioanele de români care se confruntă cu scumpiri la facturile de energie electrică și gaze naturale. Acesta a refuzat să vină în fața Parlamentului ca să dea explicații cu privire la acest subiect.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a transmis miercuri Camerei Deputaţilor refuzul său de a participa la „Ora Guvernului”. El și-a motivat absența invocând întâlniri ce nu suferă amânare cu privire la ordonanța privind compensarea facturilor. Anunțul a fost făcut de reprezentanții ministerului pe care îl conduce.

Participarea miniștrilor la „Ora Guvernului”, în fața Parlamentului, este obligatorie, conform Constituției României. Articolul 111, alineatul 2 arată care este procedura în asemenea situații.

„Membrii Guvernului au acces la lucrările Parlamentului. Dacă li se solicită prezenţa, participarea lor este obligatorie”, se precizează în Constituție.

Subiectul compensării facturilor la utilități, pentru români, va fi luat în dezbatere în şedinţa de Guvern de miercuri, 15 septembrie.

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis să îl invite pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, pentru miercuri la o dezbatere pe tema facturilor la energie. Solicitarea a venit din partea parlamentarilor din grupul minorităților naționale de la Camera Deputaților, care au solicitat un punct de vedere cu privire la „situația creşterii explozive a facturilor la energie”.

Zilele trecute, într-o postare pe Facebook, Virgil Popescu dădea vina pe ruși și pe Gazprom pentru majorarea prețurilor la gaze.

Prețurile la energie și gaze au explodat

Prețul la energie electrică și la gaze naturale a explodat, în ultimele luni, după liberalizarea pieței pentru consumatorii casnici. Iar conform estimărilor specialiștilor și oficialilor, se așteaptă ca scumpirile să continue și în perioada următoare. Reprezentanții ANRE, instituție de reglementare a pieței de energie,  au anunțat că românii trebuie să se aștepte chiar la o dublare a facturilor.

Potrivit datelor INS, energia electrică s-a scumpit în luna august 2021 cu 23,15% faţă de luna decembrie a anului trecut şi cu 24,65% faţă de luna august 2020.

De altfel, în ultima perioadă tot mai mulţi furnizori de energie şi-au informat clienţii ale căror contracte pe piaţa concurenţială se apropie de final că vor fi nevoiţi să recurgă la o majorare de prețuri.

Pe de altă parte, majorarea prețurilor la energie au ca efect și o serie de scumpiri, în lanț, la alte produse și servicii, începând de la utilități, căldură, apă caldă, până la produse alimentare și de strictă necesitate.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: