Evenimentul Zilei > Social > Ministrul Educaţiei, despre când s-ar putea închide școlile în România: „Din păcate, ăsta e trendul” 
Ministrul Educaţiei, despre când s-ar putea închide școlile în România: „Din păcate, ăsta e trendul” 

Ministrul Educaţiei, despre când s-ar putea închide școlile în România: „Din păcate, ăsta e trendul” 

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că dacă se va păstra acest trend, în luna octombrie ajungem la pragul de 6 la mie, iar școlile vor trece în online.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că, dacă tendinţa actuală de creştere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2 se păstrează, în luna octombrie ar putea fi atins pragul de şase cazuri de COVID-19 la o mie de locuitori, când școlile din acea localitate vor trece în online.

Sorin Cîmpeanu: „Din păcate, ăsta e trendul”

„Rata de infectare din localitate, acesta va fi criteriul (de funcţionare a şcolilor – n.r.). În Bucureşti suntem la 0,6 la mie. Avem o rată de creştere săptămânală de 1,5. Acum o săptămână eram la 0,4 – 0,6. Dacă, din păcate, se va păstra acest trend, pe undeva prin luna octombrie este posibil, din păcate, dacă nu vom face progrese semnificative din perspectiva vaccinării, este posibil să se ajungă la pragul de 6 la mie”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a mai subliniat faptul că în 13 septembrie toate unităţile de învăţământ vor deschide anul școlar cu prezentă fizică.

„Până la 6 la mie, pe 13 septembrie, toate şcolile, fără niciun fel de deosebire, în funcţie de clasă sau alte criterii, toate şcolile se vor deschide cu prezenţă fizică. De asemenea, se vor deschide cu prezenţă fizică creşele şi grădinițele. Acestea vor fi păstrate deschise până se va atinge pragul de 6 la mie în localitatea respectivă. Sperăm cu toţii să nu ajungem în acea situaţie, dar suntem obligaţi să luăm în considerare la nivelul Ordinului comun care va apărea săptămâna viitoare, marţi sau miercuri, 1 septembrie”, a mai spus ministrul Cîmpeanu.

O altă ipoteză a fost aceea de a permite elevilor vaccinaţi, de la clasa a VII-a, până la a XII-a să poată merge la şcoală

Ministrul Educaţiei a adăugat că sunt în discuţii mai multe scenarii cu privire la prezenţa elevilor în şcoli.

„Vom lua în considerare scenariul în care în localitatea respectivă se va depăşi pragul de 6 la mie. În această situaţie, creşele şi grădiniţele vor putea rămâne deschise pentru preşcolari cu măsuri complementare de siguranţă sanitară, însă şi la solicitarea Consiliului Naţional al Elevilor, toţi elevii ar urma să intre în online. O altă ipoteză a fost aceea de a permite elevilor vaccinaţi, de la clasa a VII-a, până la a XII-a să poată merge la şcoală. Această variantă a ieşit din calcul. Deci peste 6 la mie doar creşele şi grădiniţele şi vom discuta de învăţământul special”, a declarat Cîmpeanu la Antena 3.