Criza financiară a şters diferenţa dintre Est şi Vest la nivelul Europei, în condiţiile în care investitorii situează acum ţările din Uniunea Europeană în două categorii: cele care au mari probleme, în rândul acestora aflându-se şi ţări din Europa de Vest, şi cele care au reuşit să se redreseze, a spus Simeon Djankov, viceprim ministru şi ministrul de finanţe al Bulgariei.
Potrivit acestuia, guvernul din care face parte a venit la putere în Bulgaria în iulie 2009, când deja criza începuse să se manifeste, iar prima decizie pe care a luat-o a fost chiar în luna august 2009, respectiv aceea de a face ajustări bugetare de circa 15%, urmând ca, mai apoi, să vadă în ce vor consta acestea, cum se vor reduce cheltuielile şi cum vor creşte veniturile.
Pe de altă parte, în 2010 guvernul de la Sofia a luat decizia de a nu majora taxele, ba chiar nivelul contribuţiilor de asigurări sociale a fost redus, Bulgaria devenind astfel una din cele două ţări de la nivelul UE care nu a crescut fiscalitatea în perioada crizei, a mai spus oficialul ţării vecine.
Djankov a precizat că, dacă la începutul crizei Bulgaria se afla pe locul al şasea sau al şaptea în Uniunea Europeană din punct de vedere al atractivităţii sistemului fiscal pentru investitori, în prezent, se situează pe una din primele poziţii, cel mai atractiv indicator fiscal fiind cota unică de impozitare de 10%.
România nu mai are nevoie de măsuri dure în următorii ani
În opinia sa, România este, la rândul său, una din puţinele ţări care avea, la începutul crizei, mari probleme şi a făcut ajustările necesare aşa încât, în următorii trei sau patru ani, nu va mai fi nevoită să ia măsuri dureroase.
În prezent, deficitul bugetar al Bulgariei este de sub 3% din PIB şi este de aşteptat ca, la final de an, să înregistreze un nivel de 2% din PIB pentru ca, în 2013, Bulgaria să poată încheia anul cu echilibru bugetar.
Djankov a mai spus că ţările din UE nu trebuie să aştepte soluţii din partea forurilor de la nivel european pentru combaterea crizei, pentru că deciziile acestor politicieni sunt luate foarte greu, iar în ultimul timp nu s-a întâmplat nimic.