Ministrul de Finanțe, deconspirat de BNR. Împrumuturi de la bănci comerciale

Ministrul de Finanțe, deconspirat de BNR. Împrumuturi de la bănci comerciale

Banca Națională a României (BNR) l-a dat de gol pe ministrul de finanțe, care a făcut împrumuturi imense de la bănci. Numai pentru luna martie 2021, Ministerul Finanțelor a programat împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 3,4 miliarde de lei.

Potrivit cifrelor transmise de către BNR, ministrul Finanţelor a atras vineri 20 de milioane de lei de la bănci. Suplimentar la licitaţia de joi, când a împrumutat 461,2 milioane de lei, la o dobândă de 2,24% pe an, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat benchmark, cu maturitatea reziduală la 28 de luni.

Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 60 de milioane de lei, iar băncile au transmis oferte în valoare de 20 de milioane de lei, potrivit sursei menționate.

Într-o singură lună, împrumuturi de la băncile comerciale de 3,4 miliarde de lei

Ministerul Finanţelor a planificat, în luna martie 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 3,4 miliarde de lei, din care 400 milioane printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi trei miliarde de lei prin opt emisiuni de obligaţiuni de stat.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, la acestea se poate adăuga suma de 450 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma este cu 1,35 miliarde lei sub cea programată în februarie 2021 (5,2 miliarde lei) şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Emisiune de certificate

Conform prospectului publicat în Monitorul Oficial, ministrul Finanțelor a programat în data de 11 martie o emisiune de certificate cu discount de 400 milioane de lei, cu scadenţa în 21 februarie 2022.

Trebuie menționat că pe parcursul lunii vor avea loc opt emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de trei miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (450 milioane de lei în total). Emisiunile vor fi de 400 de milioane de lei (şase emisiuni) şi 300 milioane de lei (două emisiuni), conform cifrelor publicate de BNR, potrivit Capital.

Premierului i s-a reproșat faptul că în 2020, pe vremea când era ministru al Finanţelor, a îndatorat țara cu 164 miliarde de lei, adică 34 miliarde de euro.