Ministrul de Externe, noi informații despre statele care impun restricții pentru români

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a precizat că misiunile diplomatice din București trimit raportări cu situația epidemiologică în fiecare zi.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a precizat că misiunile diplomatice din București trimit raportări cu situația epidemiologică în fiecare zi.

Oficialul a raspuns la intrebarea dacă se așteaptă ca și alte țări, în afara celor opt din UE care impun restricții de călătorie românilor, să includă România pe o listă „roșie" a statelor cu multe cazuri noi de COVID-19.

„Sunt 8 state din UE care au introdus deja măsuri de restricționare de diverse feluri"

„Sunt 8 state din UE care au introdus deja măsuri de restricționare de diverse feluri. Inclusiv cu obligativitate de autoizolare. Dar sunt variațiuni de la stat la stat. Sunt state care impun obligația de autoizolarea, cum este Lituania. Care recomandă autoizolarea 14 zile. Sau Slovacia care spune că puteți intra pe teritoriul ei ca destinație finală dacă prezentați un test negativ făcut în ultimele patru zile. Stați 5 zile în autoizolare, la finalul acestora mai faceți un test. Care, dacă este negativ, puteți călători liberi", a declarat Bogdan Aurescu.

Malta interzice complet intrarea cetățenilor români pe teritoriul său, potrivit digi24.ro.

„E greu de anticipat dacă vor mai fi și alte state care vor introduce România pe o astfel de listă. Dar totul depinde de evoluția epidemiologică din România.

Toate misiunile diplomatice îmi trimit în fiecare zi raportări cu privire la situația epidemiologică din statul respectiv, Iar văd în destul de multe state creșteri ale numărului de cazuri. La fel și misiunile diplomatice ale acestor state de la București trimit astfel de raportări zilnice", a declarat Bogdan Aurescu, joi seară.

„Certificat COVID-19" introdus în Danemarca

Danemarca a introdus un "certificat COVID-19". Acest lucru pentru a facilita planurile cetăţenilor de a călători în străinătate pe perioada pandemiei. A anunţat miercuri Ministerul Sănătăţii danez, potrivit DPA. Certificatul digital arată dacă posesorul are un rezultat negativ la testul PCR.

Unele state solicită un astfel de test pentru a permite intrarea pe teritoriul lor. Certificatul ar putea fi folosit în egală măsură ca posesorul să fie exceptat de la măsura de carantină, a adăugat ministerul.

Certificatul, eliberat în regim de gratuitate

Certificatul va putea fi eliberat în regim de gratuitate după realizarea unui test pentru COVID-19 pe teritoriul Danemarcei şi obţinerea rezultatelor. Testul trebuie să fi fost efectuat cu cel mult şapte zile în urmă pentru a fi valid.

Documentul va fi disponibil pentru persoane cu vârsta peste 18 ani care au reşedinţa în Danemarca. De la jumătatea lunii iulie, va putea fi descărcat un certificat similar destinat minorilor.