Evenimentul Zilei > International > Ministrul de Externe al Ungariei, la masă cu neonaziști! FOTO
Ministrul de Externe al Ungariei, la masă cu neonaziști! FOTO

Ministrul de Externe al Ungariei, la masă cu neonaziști! FOTO

Ministrul de externe al Ungariei a fost fotografiat, în 2004, stând la masă cu neonaziști și revizioniști unguri.

Fotografia a fost făcută în tabăra neohorhysto-nazisto-revizionistă Magyar Szighet de la Veroce, Ungaria. În ea apare Péter Szijjártó alături de Toroczkai Laszlo, liderul Mişcării Tinerilor din 64 de Comitate, organizatorul taberei, potrivit ziarulfaclia.ro.

„La aceeaşi masă mai stau doi liderii ai formațiunilor de extremă dreapta Jobbik şi Partidul Agrarian. Tabăra Magyar Sziget a fost gândită ca un loc în care militanții pentru Ungaria Mare să caute soluţii pentru combaterea efectelor Trianonului. Totodată, tabăra s-a dovedit a fi şi un pol al ofensivei împotriva spiritului Uniunii Europene și al valorilor spirituale ale bătrânului continent.

Prima ediţie a manifestării a avut loc în 2001 la Kismaros, localitatea aflată la aproximativ 60 de kilometri de Budapesta, pe malul stâng al Dunării, aproape de granițța cu Slovacia. De atunci, mai mulţi ani la rând, în luna august, liniștea și armonia locuitorilor din zonă erau sparte de bocancii militărești ai sutelor de tineri neorevizioniști, neohorthysti, adepți ai dreptei europene”, anunță ziarulfaclia.ro.

În timpul taberei, au avut loc prelegeri și dezbateri referitoare la viitorul maghiarimii în contextul globalizării, la autonomia ungurilor din afara țării, dar și la „nedreptățile” istorice prin care aceștia au trecut. În acest sens, exemplul cel mai des amintit a fost cel al Tratatului de la Trianon din 1920.

„Tot de aici se puteau cumpăra portrete cu Hitler, Miklos Horthy, cărți cu subiecte referitoare la efectele Trianonului, cu opera lui Wass Albert, despre istoria Ardealului etc”, potrivit ziarulfaclia.ro.

În 2004, când a participat la această tabără, Péter Szijjártó, actualul ministru de externe al Ungariei, era liderul organizaţiei de tineret a FIDESZ-Uniunea Civic Maghiară, un partid politic de centru-dreapta.

„A ţinut să ia parte la o dezbatere a reprezentanților organizațiilor de tineret ale partidelor de dreapta din Ungaria, simpatizanți ai HVIM. Este vorba de Toroczkai Laszlo, lider al Mișcării Tinerilor din 64 de Comitate (HVIM), reprezentantul tinerilor din Jobbik şi cel al Partidului Agrarienilor, condus atunci de ultranaţionalistul István Csurka” potrivit ziarulfaclia.ro.