Ministrul Apărării vrea corectarea legislaţiei privind conflictele de interese şi incompatibilităţile

Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a precizat, astăzi, că este nevoie de corectarea legislației românești privind conflictele de interese și incompatibilitățile. De asemenea, el a susținut că este necesară punerea de acord a codurilor penale şi civile şi a codurilor de procedură penală şi civilă cu deciziile Curţii Constituţionale.

Ţuţuianu a subliniat importanţa instituirii unor mecanisme de corelare a funcţionării sistemului judiciar, astfel încât să se asigure respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, se arată într-un comunicat al MApN.

Ministrul Apărării a declarat că România este şi va fi întotdeauna un partener important al Statelor Unite ale Americii în regiune, unde „situaţia de securitate este complicată, mai ales după anul 2014”.

De asemenea, Țuțuianu a precizat că România este interesată să consolideze flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice într-un context mai larg, „privit unitar de la nord la sud”.

Referitor la programele de înzestrare a Armatei României, Ţuţuianu a subliniat că se poartă discuţii cu rezultate foarte bune cu companii americane interesate să se implice în domeniu şi în colaborări directe cu societăţi de profil din ţara noastră şi că, în perioada următoare, vor fi perfectate înţelegeri importante.

„Chiar acum, în timpul vizitei noastre la Târgovişte, la sediul Guvernului României, premierul Mihai Tudose şi secretarul de stat în MApN Mircea Duşa poartă discuţii avansate cu compania americană de securitate aerospaţială Lockheed Martin, implicată în programele esenţiale de înzestrare ale Armatei României cu sisteme Patriot şi HIMARS, dar şi în programul de dezvoltare şi mentenanţă privind componenta de aviaţie multirole”, a spus ministrul.

El a subliniat şi importanţa prezenţei şi creşterii nivelului investiţiilor americane, dezvoltarea unui program de înfrăţire între unităţile administrativ-teritoriale din România şi SUA, dezvoltarea relaţiilor de cooperare în domeniile turistic, cultural şi ştiinţific, subliniind nivelul ridicat al Universităţii Valahia.

La rândul său, ambasadorul Hans Klemm a salutat decizia României de a aloca 2% din PIB pentru Apărare, ceea ce va crea parteneriate între companii americane şi româneşti şi a apreciat că vizita ministrului Ţuţuianu în SUA, care va avea loc luna viitoare, şi întâlnirea cu omologul său american vor deschide noi premise pentru creşterea cooperării între SUA şi România în domeniul securităţii, atât în plan bilateral, în cadrul parteneriatului strategic, cât şi în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Premierul Mihai Tudose a semnat, astăzi, un acord cu Jonathan Hoyle, vicepreşedinte al companiei americane Lockheed Martin, pentru transferul de tehnologie la cele mai înalte standarde pentru avioanele F16, potrivit unor surse oficiale.