Ministrul Apărării din Israel susține că telefonul lui Emmanuel Macron nu a fost spart cu softul-spion Pegasus

Ministrul Apărării din Israel susține că telefonul lui Emmanuel Macron nu a fost spart cu softul-spion Pegasus

Ministrul apărării Benny Gantz s-a întâlnit de omologul său francez Florence Parly la Paris pe 28 iulie 2021. Parly i-a cerut lui Gantz „clarificările care sunt așteptate astăzi de Franța și de care depind încrederea și respectul reciproc al celor două țări”, a spus ministrul francez, adăugând că a fost prima întâlnire a miniștrilor apărării celor două țări din 2013. Este vorba despre Scandalul Pegassus.

În timpul vizitei la Paris, ministrul apărării a asigurat-o pe omologul Florence Parly că Israelul ia în serios acuzațiile de spionaj împotriva firmelor israeliene, scrie Times of Israel. Ministrul apărării, Benny Gantz, a zburat miercuri la Paris, unde a încercat să nege știrile potrivit cărora președintele francez Emmanuel Macron a fost o țintă a programelor spion vândute de firma israeliană de securitate cibernetică NSO Group.

În timpul unei întâlniri cu omologul său Florence Parly, Gantz a transmis că tehnologia NSO nu a fost folosită pentru a intra în telefoanele Macron sau ale altor oficiali francezi, potrivit Channel 13. „Israelul ia în serios acuzațiile", a declarat Gantz pentru Parly, conform unei declarații a Ministerului Apărării. „[Gantz] a menționat că statul Israel aprobă exportul de produse cibernetice exclusiv către entități guvernamentale, pentru utilizare legală și numai în scopul prevenirea și investigarea criminalității și combaterea terorismului ", se adaugă în declarație.

Ministrul israelian chemat de urgență la Paris

„El l-a informat și pe ministrul Parly că oficialii ministerului au vizitat astăzi biroul OSN și că Israelul investighează acuzațiile în detaliu”. Ministerul Apărării a spus anterior că, dacă va constata că Grupul NSO a încălcat termenii licențelor sale de export, va „lua măsurile corespunzătoare”.

Ne puteți urmări și pe Google News

NSO a respins afirmațiile făcute în ancheta jurnalistică publicată săptămâna trecută de o serie de știri și a numit acuzațiile ca parte a unui efort „de a murdări întreaga industrie cibernetică israeliană”.

Florence Parly s-a întâlnit cu Gantz, a declarat marți sursa ministerului apărării, cu scopul „de a afla ce informații a avut guvernul israelian despre activitățile clienților NSO și ce aranjamente au fost puse în aplicare - și care vor fi în viitor - pentru a preveni deturnarea acestor instrumente extrem de intruzive. . ”

Programul spion Pegasus dezvoltat de NSO Group poate porni camera sau microfonul unui telefon și poate culege datele sale și se află în centrul unui scandal după ce o listă cu aproximativ 50.000 de potențiale ținte de supraveghere din întreaga lume a fost difuzată către grupurile pentru drepturile omului.

„Verificare” în curs

Într-o anchetă de bombă lansată săptămâna trecută, NSO a fost identificat ca un caz de vânzare a spyware-ului către guvernele din Azerbaidjan, Bahrain, Kazahstan, Mexic, Maroc, Rwanda, Arabia Saudită, Ungaria, India și Emiratele Arabe Unite, care l-au folosit pentru a spiona telefoanele disidenților și activiștilor pentru drepturile omului.

Potrivit raportului, Marocul a folosit spyware-ul pentru a urmări mai mulți jurnaliști francezi, iar procurorii din Paris au deschis o anchetă asupra acuzațiilor.

Numerele de telefon ale lui Macron și ale conducerii guvernului său au fost printre cele găsite pe lista celor 50.000 de membri despre care se crede că ar putea fi ținte potențiale ale spyware-ului Pegasus, deși ancheta nu a determinat dacă a fost efectiv piratat. Se pare că Macron l-a sunat direct pe premierul Naftali Bennett săptămâna trecută pentru a cere Israelului să investigheze acuzațiile. Macron și-a schimbat și telefonul și numărul în urma dezvăluirilor Pegasus.

Ministerul Apărării din Israel a înființat un comitet pentru a revizui activitatea ONS, inclusiv procesul prin care sunt acordate licențele de export. Lista Pegasus cu presupuse ținte include cel puțin 600 de politicieni, 180 de jurnaliști, 85 de activiști pentru drepturile omului și 65 de lideri de afaceri.

În cadrul ședinței de miercuri, Gantz și Parly au discutat și despre problemele nucleare ale Iranului, precum și despre îngrijorările cu privire la livrarea armelor în Liban, a declarat ministerul său. De asemenea, s-a întâlnit cu Bernard Emie, șeful serviciului de informații externe din Franța, DGSE, și cu liderii comunității evreiești locale.