Ministrul Apărării Mihai Fifor a confirmat că a doua mare achiziție de armament de la americani nu va mai trece prin Parlament, ci va fi adoptată prin Hotărâre de Guvern. E vorba de cumpărarea a 227 de transportoare blindate 8×8 Piranha 5. Fifor a declarat că proiectul de HG ar putea fi propus la următoarea ședință a Guvernului Mihai Tudose, programată pentru miercuri.

Contractele de peste 100 de milioane de euro

Potrivit unei ordonanțe din perioada Cabinetului Emil Boc, contractele de achiziții mai mari de 100 de milioane de euro au nevoie de o aprobare din partea Parlamentului. Acesta e și motivul pentru care contractul rachetelor Patriot a trecut prin cele două Camere, chiar dacă votul a fost o formalitate. Proiectul de lege a fost lansat de minister pe 20 octombrie. Interesant este că în aceeași zi, MApN a pus în dezbatere și un proiect de lege privind cumpărarea transportoarelor blindate, dar, bizar, pe 2 noiembrie este pus în discuție și un proiect de HG, legată de același contract.

Acest fapt a fost dezvăluit de Evenimentul Zilei săptămâna trecută. Contractul prevede cumpărarea a 227 de transportoare blindate pentru suma de 895.020.220 euro.

„Obiectivele pe care ni le-am propus”

Pe vremuri, ziarul nostru avea o rubrică, „Evenimentul zilei a avut din nou dreptate”.

Acum, ministrul Fifor a confirmat, printr-o declarație făcută sâmbătă la Arad: „în ședința de Guvern de miercuri sperăm să putem aproba proiectul de HG pentru programul de transportoare blindate 8×8 Pyranha, în parteneriat cu compania americană General Dynamics, transportoare care vor ajuta industria românească de apărare să fie relansată, pentru că, începând cu numărul 31, aceste transportoare vor fi produse la Uzina Mecanică București. Cu alte cuvinte, ne atingem obiectivele pe care ni le-am propus pentru anul acesta și ne pregătim pentru ca anul viitor să continuăm cu derularea celorlalte programe majore de înzestrare a Armatei”

Contractul Patriot

Mihai Fifor a declarat: „Săptămâna trecută am obținut aprobarea Parlamentului pentru achiziționarea primului sistem de rachete Patriot, iar miercuri urmează să semnăm scrisoarea de acceptare, practic contractul prin care Guvernul SUA vinde către Guvernul României sistemele de rachete.”

Te-ar putea interesa și: