Evenimentul Zilei > Economie > Ministrul Agriculturii a găsit vinovații pentru pesta porcină
Ministrul Agriculturii a găsit vinovații pentru pesta porcină

Ministrul Agriculturii a găsit vinovații pentru pesta porcină

Evoluția pestei porcine în România îl îngrijorează pe ministrul Agriculturii.

Liberalul Adrian Oros afirmă într-un interviu pentru Agerpres că șmecherii, samsarii şi porcii mistreţi sunt adevărata problemă, nu „țăranul” care îşi creşte în bătătură pentru consum propriu.

În acest sens, ANSVSA a declanşat împreună cu Ministerul de Interne ample controale în trafic. Sunt vizați în primul rând samsarii, cei care vin din poartă în poartă cu maşina neautorizată şi cumpără animalele crescătorului, după care pleacă spre târguri, pentru a le vinde.

„Nu cred că este important numărul porcilor dintr-o gospodărie, ci ceea ce se întâmplă cu ei. Pot să fie doi porci, nu cinci, şi omul să nu-i sacrifice în gospodărie şi să-i plimbe prin târguri. Ăștia fac mai mult rău decât unul care are şase porci, dar care nu părăsesc gospodăria, pentru că îi taie şi îi consumă acolo”, a declarat ministrul Oros, cu referire directă la ordinul pe care l-a dat predecesorul său, Petre Daea, ce limita la cinci numărul de porci dintr-o gospodărie.

În acest sens, Adrian Oros anunță că ANSVSA va emite un nou ordin. „Cei de la Comisia Europeană ne cereau măsuri de biosecuritate. Punct! Nu ne cereau dimensionarea fermelor. Măsurile de biosecuritate nu ţin de dimensiunea fermelor, ci de ceea ce faci”.

Pentru ministrul Agriculturii, lucrurile sunt simple: vrei să vinzi animale, trebui să respecți niște reguli! „Când intri în sistem comercial, vrei să vinzi, dar trebuie să respecţi nişte reguli de biosecuritate. Nici nu se pune problema de a opri creşterea porcului în gospodării pentru consum propriu, dar pot să îi opresc pe cei care cresc porci şi nu vor să fie în sistem comercial şi să respecte nişte măsuri de biosecuritate, dar în acelaşi timp vor să vândă porcii peste tot. Asta nu o să pot să accept niciodată. Ştiţi de ce? Pentru că sunt puţini şi ei lucrează în detrimentul adevăratului crescător”.

Pornit într-o adevărată tiradă, ministrul Adrian Oros a identificat „vinovații” pentru răspândirea pestei porcine: „Nu omul acela care îşi creşte pentru el şi familie este problema, ci şmecherii, samsarii şi porcii mistreţi. Samsarii aceştia sunt cunoscuţi, toată lumea îi ştie, oamenii din asta trăiesc. Noul ordin pe care îl face ANSVSA în acest sens îl va înlocui pe acela care e acum în vigoare”.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.