Evenimentul Zilei > Justitie > Ministru din guvernul Cioloș, urmărit penal. Iohannis a avizat cererea procurorilor
Ministru din guvernul Cioloș, urmărit penal. Iohannis a avizat cererea procurorilor

Ministru din guvernul Cioloș, urmărit penal. Iohannis a avizat cererea procurorilor

Un fost ministru din Guvernul condus de Dacian Cioloș este urmărit penal pentru fals în declarații. Președintele Klaus Iohannis a avizat cererea procurorilor în acest caz.

Președintele Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției Stelian Ion cererea de urmărire penală avizată, în cazul fostului ministru Victor Vlad Grigorescu. Acesta este cercetat într-un dosar penal instrumentat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Vlad Grigorescu este acuzat că, în calitate de fost ministru al Energiei, în perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2017, ar fi săvârșit infracțiunea de fals în declaraţii în formă continuată.

Informația a fost transmisă de Administrația Prezidențială prin intermediul unui comunicat de presă.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 23 iunie 2021, ministrului justiţiei, domnul Stelian-Cristian Ion, cererea de urmărire penală a domnului Victor Vlad Grigorescu, în calitate de fost ministru al energiei în perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2017, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 261/P/2018 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică, sub aspectul săvârşirii de către acesta a infracţiunii de fals în declaraţii în formă continuată, prevăzută de art. 28 din Legea nr. 176/2010, raportat la art. 326 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) Cod penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispoziţiilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,

luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008. Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestei cereri”, arată un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

 

Victor Grigorescu a intrat în guvernul Cioloș

Victor Vlad Grigorescu (45 ani) a intrat în guvernul Cioloș ca ministru al Energie, după ce a fost numit în Consiliul de Administratie al Electrica. În perioada 2007-2011, el a ocupat poziția de secretar II în cadrul reprezentanței Permanente a României pe lângă UE, sectia comercială. Aici a avut responsabilități în domeniul politicii comerciale comune a UE.

Controverse legate de veniturile obținute dintr-un offshore

În 2016, Agenția Națională de Integritate (ANI) a dispus evaluarea declarațiilor sale de avere după ce ministrul a obținut sume importante de bani din cedarea folosinței unui bun către un offshore din insulele britanice Turks & Caicos. El a încasat din această afacere suma de 791.500 lei.

Problema a apărut din cauză că acest bun – deși era considerat foarte valoros – nu figura în declarațiile de avere ale ministrului. Vlad Grigorescu a refuzat să dezvăluie despre ce bun este vorba precizând doar că acesta face obiectul unui contract privat. Conform Hotnews, în declarația de avere din 17 decembrie 2015, la scurt timp după numirea în funcția de ministru al Energiei, Victor Grigorescu arată că a încasat 568.050 (nu preciza dacă lei sau euro) din cedarea folosinței. El nu a oferit amânunte despre bunurile respective și sursa venitului.

Abia după apariția în presă a semnelor de întrebare legate de această tranzacție, Victor Grigorescu a corectat mențiunile din declarația de avere, precizând că a cedat folosinta unui bun mobil catre un offshore. Ulterior, fostul ministru a revenit cu precizări și a spus că bunul mobil care apare în declarația de aver e ar fi fost o platformă online pe care a închiriat-o unei companii offshore pentru aproape 66.000 de lei pe lună.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: