Ministra Justiției vrea transpunerea legislației UE până în 2028

Veronica Mihailov-Moraru / Sursa foto: Ministerul Justiției-Republica Moldova

Ministra Justiției din Republica Moldova, Veronica Mihailov-Moraru, consideră că transpunerea legislației europene trebuie realizată până în 2027-2028.

Ministerul Justiției, rol decisiv în negocierile de aderare

Întrucât Justiția este unul dintre cele mai importante capitole de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeană, Ministerul Justiției are un rol decisiv în acest proces. Veronica Mihailov-Moraru a dezvăluit, la emisiunea „La 360 de grade”, de la Radio Moldova, care este termenul asumat.

„Termenul setat pentru noi ca Republica Moldova să adere cât mai repede la UE ar însemna că trebuie să reușim transpunerea legislației, ne dorim să fie până în 2027 2028, înțelegem că este un termen ambițios, dar cel puțin ne setăm acest obiectiv și mult contează cum vom prioritiza eforturile, cum vom antrena specialiștii din diferite domenii, inclusiv să antrenăm expertiza din statele vecine și astfel să reușim în termenii scontați”, a spus ministra.

Numirea unui nou Procuror General, un pas obligatoriu

Ea s-a arătat bucuroasă că de finalizarea numirii unui Procuror General definitiv, întrucât aceasta era una din cele nouă condiționalități pentru începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. După îndeplinirea acestui criteriu, negocierile de aderare pe Justiție pot începe curând.

Ion Munteanu, procuror general interimar al Republicii Moldova. Sursa foto: procuratura.md

„Acesta este obiectivul nostru și sperăm să avansăm cât mai curând, așa cum ne dorim. Urmează să raportăm progresele pe partea ce ține de completarea locurilor vacante la Curtea Supremă de Justiție, evoluțiile vetting-ului și mai multe rezultate pe cauzele de corupție”, a declarat Veronica Mihailov- Moraru.

„Rolul Ministerul Justiției în acest proces de transpunere a acquis-ului comunitar este unul extrem de important, deoarece capitolul 23 este capitolul cel mai complex, cel mai important și aș spune fundamental, cu el se începe și cu el se va finaliza procesul de negocieri”, a explicat ministra Justiției.

Reforma Justiției, un proces lung

„Asta înseamnă tot ce conține sistemul judiciar adică se consolideze sistemul judiciar, sistemul procuraturii, drepturile fundamentale și respectiv acum suntem în proces de finalizare a screening-ului legislației adică se va face o evaluare a compatibilității legislației naționale cu directivele UE”, a adăugat ea.

Veronica Mihailov Moraru a vorbit și de felul în care este percepută la Bruxelles viteza cu care se realizează reformele în Republica Moldova.

„Din punctul lor de vedere, s-au făcut reforme structurale destul de complexe într-un termen destul de scurt, în ciuda faptului că au fost și mai multe semnale de rezistență. Important este ca să asigurăm stabilitate și credibilitatea tuturor acestora reforme pe care le facem. Nu este deloc ușor, dar mergem înainte cu determinare", a mai spus Veronica Mihailov-Moraru.