Ministerul Sănătații pune „bețe în roate” la tratamente în străinătate

Ministerul Sănătații pune „bețe în roate” la tratamente în străinătate

De la Bruxelles, Directiva 24, care permite tratamente pentru români în orice țară din UE, sună bine, însă, în realitate, este departe de a fi ușor de accesat. Pentru multe boli, se cere aprobare prealabilă de la casa de asigurări de sănătate.

Etapele pe care trebuie să le parcurgă un pacient care își dorește tratamente în altă țară din UE sunt simple, este de părere John Rowan, expert la Direcția de Sănătate a Comisiei Europene, care s-a ocupat direct de adoptarea acestei directive, și urmărește punerea ei în practică. „Mai întâi, trebuie întrebat la punctul de contact al țării de origine, care în mod normal este deja funcțional. Aici se dau detalii despre costurile operațiilor/ procedurilor de care asiguratul are nevoie. Apoi, trebuie găsit furnizorul de servicii din afara țării. Asiguratul beneficiează de serviciu, iar cu factura se întoarce în țară și cere banii la nivelul de decontare de aici”.

Bolile în care este nevoie de aprobare

Realitatea românească este însă departe de Directiva Europeană. Pe lângă faptul că legea este încă în stadiul de dezbatere publică, deși ar fi trebuit să fie gata acum șase luni, nici punctul de contact de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu este încă funcțional. În plus, pentru a proteja bugetul de eventuale costuri pe care nu le va putea susține, în unele boli este nevoie de autorizare prealabilă de la casa de asigurări, conform normelor aflate în dezbatere publică. Mai exact, pentru un PET-CT (investigație imagistică indicată mai ales în cancer) se cere bilet de trimitere însoțit de decizia de aprobare emisă de comisia de experți de la nivelul CNAS.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru implant sau înlocuire de defibrilator cardiac, implant de coloană, bypass coronarian sau naștere, se acceptă tratamentul în străinătate numai dacă nu poate fi acordat de nicio unitate sanitară din România într-un termen rezonabil. „Directiva europeană prevede libera circulație completă. Singurul amendament recunoscut este cel legat de tarife: rambursarea se face doar la tarifele asiguratorului. Restul de aprobări, avizări sunt românisme de-ale noastre, care au scopul de a proteja fondul de asigurări, care ar avea o problemă majoră dacă ar pleca prea mulți asigurați”, comentează Adina Geană, expert în sănătate.

Reprezentanții ONG-urilor reclamă în primul rând faptul că data la care ar fi trebuit să intre în vigoare directiva este de mult depășită. În plus, condițiile în care se prevede că se va face compensarea banilor sunt în dezavantajul pacienților.

Rambursarea banilor, la cheremul statului

„Normele prevăd o serie de proceduri care condiționează rambursarea, proceduri pentru care însă, nu există niciun termen în limitele căruia să fie îndeplinite. Astfel, casa de sănătate întocmește o notă de calcul. În ce termen? Pe baza acestei note de calcul, casa județeană solicită Casei Naționale, alocarea de prevederi bugetare. Din nou, în ce termen? Urmeaza o prevedere care spune ca rambursarea se face în 60 de zile de la data alocării prevederii bugetare. Cetățeanul are de îndeplinit o lungă listă de obligații, în schimb pentru rambursare nu exista un termen legal”, atenționează Oana Gheorghiu, de la Asociația „Dăruiește viață”.

Soluții de la ONG-uri

Aceasta propune ca termenul să fie stabilit aplicând principiul reciprocității și ar trebui să fie 25 de zile, având în vedere că orice cetățean are obligația de a achita contribuțiile la sănătate cel mai târziu la data de 25 ale lunii următoare celei în care a realizat venitul. Toate propunerile vor fi trimise Ministerului Sănătații, legea fiind în dezbatere până pe 7 mai.

Comparație de prețuri între țări din UE și România

În țările din vestul Europei, costurile tratamentelor sunt mai ridicate, însă în cele apropiate de România sunt mai mici. Iată câteva exemple concrete:

● Austria: Spitalizare - 1.200- 2.000 euro pe zi/ 50 euro* (tarif de decontare în România); Operație glaucom - 1.600 de euro/ 800 euro*; Operație tumoră pe creier - 20.000 euro/ 8.000 euro*.

● Germania: RMN - 250 euro/60 euro*; Operație neurochirurgie - 18.000 euro/ 8.000 euro*.

● Ungaria: Investigații radiologice - 200 euro/ 80 euro*; Tratament cancer-1.500 euro/săptămână/ 400 euro*; Operație hernie de disc - 1.600 euro/ 500 de euro*; Operație tumoare pe creier - 10.000 euro/ 8.000 de euro*.

(*suma pe care o acoperă asigurările din România)

Sursa: www.treatmentabroad.com

„Au trecut șase luni de la data la care ar fi trebuit să avem toate actele normative gata și încă nu avem nimic”. OANA GHEORGHIU, Asociația „Dăruiește viață