Editura Evenimentul si Capital

Ministerul Sănătații pune „bețe în roate” la tratamente în străinătate

14-04/19-operatie-evz-465x390
Autor: | | 3 Comentarii | 711 Vizualizari

De la Bruxelles, Directiva 24, care permite tratamente pentru români în orice țară din UE, sună bine, însă, în realitate, este departe de a fi ușor de accesat. Pentru multe boli, se cere aprobare prealabilă de la casa de asigurări de sănătate.

Etapele pe care trebuie să le parcurgă un pacient care își dorește tratamente în altă țară din UE sunt simple, este de părere John Rowan, expert la Direcția de Sănătate a Comisiei Europene, care s-a ocupat direct de adoptarea acestei directive, și urmărește punerea ei în practică. „Mai întâi, trebuie întrebat la punctul de contact al țării de origine, care în mod normal este deja funcțional. Aici se dau detalii despre costurile operațiilor/ procedurilor de care asiguratul are nevoie. Apoi, trebuie găsit furnizorul de servicii din afara țării. Asiguratul beneficiează de serviciu, iar cu factura se întoarce în țară și cere banii la nivelul de decontare de aici”.

Bolile în care este nevoie de aprobare

Realitatea românească este însă departe de Directiva Europeană. Pe lângă faptul că legea este încă în stadiul de dezbatere publică, deși ar fi trebuit să fie gata acum șase luni, nici punctul de contact de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu este încă funcțional. În plus, pentru a proteja bugetul de eventuale costuri pe care nu le va putea susține, în unele boli este nevoie de autorizare prealabilă de la casa de asigurări, conform normelor aflate în dezbatere publică. Mai exact, pentru un PET-CT (investigație imagistică indicată mai ales în cancer) se cere bilet de trimitere însoțit de decizia de aprobare emisă de comisia de experți de la nivelul CNAS.

Pentru implant sau înlocuire de defibrilator cardiac, implant de coloană, bypass coronarian sau naștere, se acceptă tratamentul în străinătate numai dacă nu poate fi acordat de nicio unitate sanitară din România într-un termen rezonabil. „Directiva europeană prevede libera circulație completă. Singurul amendament recunoscut este cel legat de tarife: rambursarea se face doar la tarifele asiguratorului. Restul de aprobări, avizări sunt românisme de-ale noastre, care au scopul de a proteja fondul de asigurări, care ar avea o problemă majoră dacă ar pleca prea mulți asigurați”, comentează Adina Geană, expert în sănătate.

Reprezentanții ONG-urilor reclamă în primul rând faptul că data la care ar fi trebuit să intre în vigoare directiva este de mult depășită. În plus, condițiile în care se prevede că se va face compensarea banilor sunt în dezavantajul pacienților.

Rambursarea banilor, la cheremul statului

Viorica Dancila, SAH la Dragnea! Declaratiile care o pot arunca afara din guvern

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI